Doświadczeń w sałatkach i surówkach nie mam. Próbuję, eksperymentuję, ale przyznam się szczerze, że często surówki kupuję gotowe w pobliskim warzywniaku. Pewnego dnia przyszła mi ochota na sałatkę, ochota była nagła i niespodziewana, ale smak w mojej wyobraźni jasno określony. Sałatka zapewne nie należy do najlżejszych, gdyż zawiera żółty ser, a sos jest na bazie majonezu, ale mi to nie przeszkadza. Wyszła taka, jaka chciałam, żeby wyszła, tak ją sobie wymyśliłam i idealnie trafiła w mój smak. Sałatka z żółtym serem jest niezwykle prosta, stosunkowo szybka w przygotowaniu i bardzo sycąca, może nawet zastąpić obiad, oczywiście jeżeli od czasu do czasu jesteśmy w stanie zadowolić się czymś, co nie jest obiadem na ciepło.

sałatka z  żółtym serem

Składniki:

– opakowanie miksu sałat (ja użyłam takiego z dodatkiem marchewki)

– 4 jajka ugotowane na twardo;

– 10 dag żółtego sera;

– 200 g pomidorków koktajlowych;

– 1/2 ogórka;

– 1/2 czerwonej papryki

Sos:

– 6 łyżek majonezu;

– 2 ogóreki konserwowy;

– 2 szalotki;

– 2 płaskie łyżeczki musztardy

– spora szczypty czosnku w proszku;

– 0,5 łyżeczki cukru;

– 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;

– 1 płaska łyżeczka ostrego ketchupu;

– 1/2 łyżeczki octu jabłkowego

Wykonanie:

Sałatę włożyć do dużej salaterki dodać pokrojone na ćwiartki pomidorki, pokrojone jajka oraz pokrojone w drobną kostkę ser, paprykę i ogórka.

Przygotowanie sosu:

Szalotki i obrane ze skórki ogórki ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki i łączymy z pozostałymi składnikami. Sos odstawiamy do lodówki. Przed podaniem polewamy warzywa sosem.

Smacznego :)

[cookd]