Wprawdzie sezon na dynię już się zakończył, a ja to puree z dyni przygotowałam jakiś czas temu, ale zwyczajnie zapomniałam dodać je na bloga. A ostatnio przypomniałam sobie o słoikach właśnie z tym puree, które mam zamiar wykorzystać, wypróbować postanowiłam dodać również mój sposób na puree. Przyznam szczerze, że robiłam je pierwszy raz i troszkę czasu i pracy mi zajęło, ale uważam, że było warto. Konsystencja wyszła idealna, a i kolor piękny. W ogóle nie żałuję, że natrudziłam się tyle czasu. Mam już w planach upieczenie rogalików z dynią Poza tym nie wiem czy wiecie, ale dynia jest niezwykle zdrowa, dlatego warto ją jeść!
Składniki (wyszły u mnie 4,5 słoika 300ml):
– 2,5 kg surowej dyni;
– 2 łyżki brązowego cukru;
– 1 łyżka wody;
Wykonanie:
Dynię obrać, wyciągnąć pestki, zetrzeć na tarce. Do garnka z grubym dnem wrzucić dynię dodać cukier i łyżkę wody. Gotować do miękkości. Ja gotowałam około 2 godziny. Gdy dynia będzie gotowa zblendować. Można zawekować.
Smacznego
Komentarzy: 4
kulinarny blog samanthy napisał(a):
10 gru 2013
To tak jak ja, często korzystam z przetworów, które wcześniej przygotowałam. A puree zachwycające, idealny kolor i konsystencja ! Pozdrawiam
Aga napisał(a):
10 gru 2013
Dziękuję bardzo! Pozdrawiam
Marta napisał(a):
8 gru 2013
Twoja praca na pewno się opłaci Również zrobiłam zapasy dyni na zimę, bo uwielbiam ją jako dodatek do wypieków
Aga napisał(a):
8 gru 2013
Powoli zaczynam eksperymentować z dynią i coraz bardziej się do niej przekonuję