Wprawdzie sezon na dynię już się zakończył, a ja to puree z dyni przygotowałam jakiś czas temu, ale zwyczajnie zapomniałam dodać je na bloga. A ostatnio przypomniałam sobie o słoikach właśnie z tym puree, które mam zamiar wykorzystać, wypróbować postanowiłam dodać również mój sposób na puree. Przyznam szczerze, że robiłam je pierwszy raz i troszkę czasu i pracy mi zajęło, ale uważam, że było warto. Konsystencja wyszła idealna, a i kolor piękny. W ogóle nie żałuję, że natrudziłam się tyle czasu. Mam już w planach upieczenie rogalików z dynią :) Poza tym nie wiem czy wiecie, ale dynia jest niezwykle zdrowa, dlatego warto ją jeść!

puree z dyni

Składniki (wyszły u mnie 4,5 słoika 300ml):

– 2,5 kg surowej dyni;

– 2 łyżki brązowego cukru;

– 1 łyżka wody;

Wykonanie:

Dynię obrać, wyciągnąć pestki, zetrzeć na tarce. Do garnka z grubym dnem wrzucić dynię dodać cukier i łyżkę wody. Gotować do miękkości. Ja gotowałam około 2 godziny. Gdy dynia będzie gotowa zblendować. Można zawekować.

Smacznego :)