Wprawdzie to już nie sezon na dynie, ale ja puree z dyni mam pomrożone na moment, gdyby przyszła mnie ochota na coś z dynią i właśnie przyszła – w zimowe popołudnie, do książki. Idealnie rozgrzewa, na pewno z dodatkiem bitej śmietany nie jest dietetyczna, ale aromatyczna i pyszna.
Składniki:
- ok 2 łyżki syropu cukrowego lub syropu klonowego
- 1 szklanka mleka
- 2 espresso
- ok 2 łyżki puree z dyni
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta mielonego imbiru
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka miodu
- bita śmietana i cynamon do dekoracji
Wykonanie:
Na dno szklanek wlej syrop cukrowy. W garnku podgrzej mleko z dodatkiem puree z dyni, miodu i przypraw. Gdy będzie ciepłe – spienić – ja w takich przypadkach przelewam do 1l słoika, zakręcam słoik i mocno wstrząsam Wlać do szklanek. Cieniutką strużką wlać espresso. Udekorować bitą śmietaną i cynamonem.
Smacznego