Uwielbiam lekkie dania. Wprawdzie latem mogłabym jeść właściwie same owoce i świeże warzywa nawet bez obróbki termicznej, pić koktajle i nie gotować. Bycie mamą jednak zmusza, o ile starsze dzieci też można podkarmić nawet makaronem z koktajlem truskawkowym (to danie jest uwielbiane), to najmłodsze muszą zjeść porządny obiad i przy okazji my też się najadamy. Lekkie pulpeciki w jarzynkowym sosie z ziemnaczkami i surówką to idealny obiad na ciepłe dni.

Pulpety

Składniki:

– 40 dag mięsa mielonego z indyka;

– 1 jajko;

– 2 łyżki bułki tartej;

– sól;

– gałka muszkatołowa;

– 2 łyżki śmietany 30 %;

– 2 łyżki mąki;

– 0,5 l bulionu jarzynowego;

– młode marchewki;

– garść mrożonego groszku

Wykonanie:

Mięso, jajko, bułkę tartą, sól i gałkę wymieszać. Formować pulpety, wrzucić do wrzącego bulionu, gotować 15 minut. Dodać marchewkę i groszek i razem gotować jeszcze 10 minut. Wyciągnąć wszystko łyżką cedzakową, nie odlewając bulionu. Rozprowadzić śmietaną mąkę, dodać wody dla odpowiedniej konsystencji. Dodać do bulionu, tak, żeby powstał sos. Do sosu dodać warzywa i pulpety, razem zagotować.

Podawać z ziemniakami i surówką.

Smacznego :)