Uwielbiam gotowane delikatne mięso. Jak byłam w ciąży, to strasznie przeszkadzał mi zapach smażonego mięsa, więc szukałam jakiejś alternatywy, żeby zjeść smacznie. Wymyśliłam, że gotowane pulpety można przyrządzić z sosem koperkowym, który wcześniej przygotowywałam tylko do jajek. Obiad pyszny i smakuje wszystkim.
– 50 dag mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowo-wołowego, ale można również drobiowego);
– jajko;
– 3 łyżki bułki tartej;
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa;
– 3 szklanki bulionu warzywnego;
– pęczek koperku;
– 100 ml śmietany 18%;
– 2 łyżki mąki;
Wykonanie:
W dużej misce wyrobić na jednolitą masę mięso, bułkę tartą, jajko i przyprawy. Z masy formować małe klopsiki. W dużym rondlu zagotować bulion warzywny. Do gorącego wrzucać partiami pulpeciki (ja wrzuciłam wszystkie od razu). Gotować około 15-20 minut. Gotowe pulpety wyjąć.
Koperek opłukać, posiekać, wsypać do wywaru i gotować 5 minut. Śmietanę rozmieszać z mąką, wlać do garnka, podgrzej. Sos doprawić solą i pieprzem. Włożyć pulpety i podgrzać.
Smacznego:)
Komentarzy: 8
Nalesniki na slono napisał(a):
2 kw. 2016
Ile czasu trwao wpisanie tego wpisu?
Aga napisał(a):
3 kw. 2016
Niestety nie rozumiem pytania?
agnieszka napisał(a):
23 maja 2013
Super! Fakycznie szybko i smacznie polecam karmiącym mamom i nie tylko 😉
Aga napisał(a):
23 maja 2013
Cieszę się, że smakuje! Pozdrawiam
Agata napisał(a):
10 maja 2013
a ile sztuk tych pulpecików wychodzi z takiej porcji składników?
Aga napisał(a):
10 maja 2013
Mi wychodzi około 12 sztuk
Marta napisał(a):
28 lut 2013
Kojarzą mi się z początkami diety karmiącej matki Ale tak apetycznie u Ciebie wyglądają, że muszę spróbować w Twojej wersji
Aga napisał(a):
28 lut 2013
Polecam, są smaczne i sycące.