Uwielbiam gotowane delikatne mięso. Jak byłam w ciąży, to strasznie przeszkadzał mi zapach smażonego mięsa, więc szukałam jakiejś alternatywy, żeby zjeść smacznie. Wymyśliłam, że gotowane pulpety można przyrządzić z sosem koperkowym, który wcześniej przygotowywałam tylko do jajek. Obiad pyszny i smakuje wszystkim.

PulpetySkładniki:

– 50 dag mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowo-wołowego, ale można również drobiowego);

– jajko;

– 3 łyżki bułki tartej;

– sól, pieprz, gałka muszkatołowa;

– 3 szklanki bulionu warzywnego;

– pęczek koperku;

– 100 ml śmietany 18%;

– 2 łyżki mąki;

Wykonanie:

W dużej misce wyrobić na jednolitą masę mięso, bułkę tartą, jajko i przyprawy. Z masy formować małe klopsiki. W dużym rondlu zagotować bulion warzywny. Do gorącego wrzucać partiami pulpeciki (ja wrzuciłam wszystkie od razu). Gotować około 15-20 minut. Gotowe pulpety wyjąć.

Koperek opłukać, posiekać, wsypać do wywaru i gotować 5 minut. Śmietanę rozmieszać z mąką, wlać do garnka, podgrzej. Sos doprawić solą i pieprzem. Włożyć pulpety i podgrzać.

Smacznego:)