Las zawsze był dla mnie taką oazą spokoju, gdy chodziłam po lesie zbierać grzyby, fizycznie zawsze się zmęczyłam, ale psychicznie niesamowicie wypoczywałam. Zapach lasu, zapach liści, zapach grzybów, a tych w tym roku wyjątkowo dużo. Ja ze względu na małego członka naszej rodziny do lasu wybrać się nie mogę, ale gdy tylko dostaję grzyby to jestem niesamowicie wdzięczna i cieszę się jak dziecko. Tym razem zapraszam na klasykę – polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym. Ja podałam je na puree z ziemniaków i selera a dodatkiem były warzywa pieczone w maśle orzechowym. Domownicy podeszli do tego sceptycznie, ale później zajadali się wszystkim ze smakiem. Zuzia wprawdzie nie lubi sosów i zjadła same mięso z puree i warzywami, ale tak też można :)

poledwiczki_w_sosie_kurkowym

Polędwiczki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • czarny pieprz
  • sól morska

Polędwiczki umyj, pozbaw błonek, a następnie natrzyj solą morską, czarnym pieprzem utłuczonym uprzednio w moździerzu i rozmarynem. Odstaw na pół godziny. Na patelni rozgrzej łyżkę klarowanego masła i wrzuć nań polędwiczki. Smaż je na złoto z obu stron (po ok. 2 min) i wstaw do żaroodpornego naczynia. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Następnie naczynie wyjmij, a polędwiczki odstaw do odpoczęcia na 10 minut i pokrój na plastry.

Sos kurkowy:

  • 200 g kurek
  • 1 biała cebula
  • 1 starta marchewka
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól

Kurki delikatnie obierz i przepłucz pod dużym strumieniem wody, aby oczyścić je z piasku. Następnie wysusz je na papierowym ręczniku. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć drobno posiekaną cebulkę. Smaż kilka minut i wrzuć kurki oraz marchewkę. Całość duś około 10 minut, później wlej śmietanę i gotuj następne 10 minut, często mieszając. Jeśli sos jest mało gęsty, dodaj 1 łyżeczkę mąki rozrobionej z odrobiną wody i energicznie zamieszaj. Sos przypraw solą i pieprzem do smaku.

Pieczone warzywa:

  • kilka pietruszek
  • kilka marchewek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • ½ łyżeczki soli

Marchew i pietruszkę pozbaw natki, delikatnie oskrob. umyj i pokrój w paski. Włóż do naczynia żaroodpornego, wlej oliwę z oliwek, masło orzechowe oraz miód i posól. Wymieszaj dokładnie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 30-45 minut, aż warzywa staną się miękkie.

Polędwiczki ułóż je na purée i podawaj z sosem kurkowym oraz pieczonymi warzywami.

Smacznego!poledwiczki_kurki

poledwiczki