Posiadając karton maślanki w lodówce postanowiłam go jakoś sensownie spożytkować. Wzięłam „czarodziejski” notatnik kuchenny, który jest pamiątka po mojej Mamie i znalazła. Szybko i łatwo. Wyglądem przypominają troszkę racuchy, ale nie mają tak długiego czasu oczekiwania. Smak jest troszkę inne, a może nawet znacznie inny, gdyż są znacznie lżejsze, w związku z czym wydaje się, że można pozwolić sobie na więcej. Wszyscy w domu zajadali się plackami z cukrem pudrem, a ja postanowiłam wykorzystać jeszcze do tego dżem wiśniowy… pyszne! Poza tym przypominam Wam o trwającym TUTAJ konkursie!
Składniki:
– 1 szklanka maślanki;
– 1 szklanka mąki;
– płaska łyżeczka sody oczyszczonej;
– 2 płaskie łyżki cukru;
– 1 jajko;
– szczypta soli
Wykonanie:
Maślankę miksujemy z jajkami, cukrem, solą i sodą. Wsiewamy stopniowo mąkę stale miksując. Smażymy na rozgrzanym oleju średniej wielkości placuszki z obu stron na złoty kolor. Podajemy bezpośrednio po usmażeniu posypane cukrem pudrem, z dodatkiem dżemu, nutelli lub innych ulubionych dodatków.
Smacznego
Komentarzy: 6
Samantha napisał(a):
21 cze 2013
Zawsze pysznie smakują
Aga napisał(a):
21 cze 2013
Szybko i smacznie!
Marta napisał(a):
14 cze 2013
Wyglądają bardzo apetycznie:)
Aga napisał(a):
16 cze 2013
Szybkie i smaczne
Klaudia napisał(a):
10 cze 2013
Podobne placki musieliśmy wykonać na próbie pracy z mleka w szkole na technologii Pychotka
Aga napisał(a):
16 cze 2013
To miłe zajęcia