Gdy pojawiają się truskawki mogę je jeść na okrągło, na śniadanie, na obiad i na kolację. Obojętnie w jakiej postaci, upieczone, w formie dżemu, zwykłe, prosto z pola. Dzisiaj proponuję błyskawiczne w przygotowaniu Placek z truskawkami i kruszonką. Kruszonkę można zrobić tradycyjną, lub owsianą, jak w tym przepisie na otrębowe ciasto jogurtowe. Zależy od upodobań, ja tym razem zrobiłam tradycyjną i taką Wam podaję. Ostatnio jestem uboga w wolny czas, praca, praca, dzieci, dom, dlatego takie błyskawiczne ciasta są dla mnie wybawieniem, a nie wyobrażam sobie weekendu bez domowego ciasta, oraz sezonu na truskawki bez pieczenia ciast :)

placek z truskawkami

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Składniki:

– 2 szkl mąki;

– 1/3 szkl cukru;

– łyżeczka cukru wanilinowego;

– 3 jaja;

– 1 szkl jogurtu;

– pół szkl oleju;

– łyżeczka proszku do pieczenia;

– pół łyżeczki sody;

– truskawki i rabarbar pokrojone;

Kruszonka:

-75 g masła;

– 100 g mąki pszennej;

– 1/4 szklanki cukru pudru;

Wykonanie

Do miski wsypać mąkę, cukry, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać wszystko.

Dodać jogurt, olej, jaja, mieszać tylko do połączenia składników.

Wylewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką blaszki (28x25cm).

Na wierzchu układamy truskawki i rabarbar, posypujemy kruszonką

Pieczemy ok 40 min w 180st. Ja w trakcie pieczenia przykryłam folią, żeby góra za bardzo się nie spiekła.

Smacznego :)

[cookd]