Gdy pojawiają się truskawki mogę je jeść na okrągło, na śniadanie, na obiad i na kolację. Obojętnie w jakiej postaci, upieczone, w formie dżemu, zwykłe, prosto z pola. Dzisiaj proponuję błyskawiczne w przygotowaniu Placek z truskawkami i kruszonką. Kruszonkę można zrobić tradycyjną, lub owsianą, jak w tym przepisie na otrębowe ciasto jogurtowe. Zależy od upodobań, ja tym razem zrobiłam tradycyjną i taką Wam podaję. Ostatnio jestem uboga w wolny czas, praca, praca, dzieci, dom, dlatego takie błyskawiczne ciasta są dla mnie wybawieniem, a nie wyobrażam sobie weekendu bez domowego ciasta, oraz sezonu na truskawki bez pieczenia ciast
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Składniki:
– 2 szkl mąki;
– 1/3 szkl cukru;
– łyżeczka cukru wanilinowego;
– 3 jaja;
– 1 szkl jogurtu;
– pół szkl oleju;
– łyżeczka proszku do pieczenia;
– pół łyżeczki sody;
– truskawki i rabarbar pokrojone;
Kruszonka:
-75 g masła;
– 100 g mąki pszennej;
– 1/4 szklanki cukru pudru;
Wykonanie
Do miski wsypać mąkę, cukry, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać wszystko.
Dodać jogurt, olej, jaja, mieszać tylko do połączenia składników.
Wylewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką blaszki (28x25cm).
Na wierzchu układamy truskawki i rabarbar, posypujemy kruszonką
Pieczemy ok 40 min w 180st. Ja w trakcie pieczenia przykryłam folią, żeby góra za bardzo się nie spiekła.
Smacznego
[cookd]
Komentarzy: 4
Marta napisał(a):
21 lip 2015
Uwielbiam lato, truskawki i takie proste ciacha
Aga napisał(a):
22 lip 2015
Tak jak ja
Agnieszka Wieczorek napisał(a):
29 cze 2015
Ja też mogę truskawki jeśc i jeść i to pod różną postacią A ciasto super!
Aga napisał(a):
29 cze 2015
Dziękuję