Ja od dłuższego czasu miałam ochotę na ostre danie. Ciągle się hamowałam, bo uważałam, że jako matka karmiąca mi nie wolno. Ostatnio będąc w gości u brata i bratowej zjadłam pyszne pikantne danie i mojej córeczce to absolutnie nie przeszkadzało. Pomyślałam więc, że w domu też będę mogła jeść takie potrawy i nie odbije się to negatywnie Danie wyszło pyszne, smakowało wszystkim
Składniki:
– masa na placki ziemniaczane, znajdziecie przepis tutaj;
– 0,5 kg mięsa na gulasz (ja użyłam szynki wieprzowej);
– cebula;
– 1 duża czerwona papryka;
– sól, pieprz, oregano, ostra papryka;
– mąka, woda, olej
Wykonanie:
Mięso pokroić na kawałki, dodać łyżkę oleju i przyprawić. Odstawić na 15 minut. Rozgrzać patelnie, smażyć mięso na złoty kolor, pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy mięso i cebula będą podsmażone na złoty kolor zalać wrzątkiem. Pokroić w kostkę paprykę i dodać do mięsa. Dusić wszystko do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie zagęścić rozbełtaną mąką z wodą.
Smażyć placki na całej patelni ( grubsze niż na zwykłe placki ziemniaczane), podawać z sosem.
Smacznego
A tak wygląda gulasz na patelni:
Komentarzy: 3
Marta napisał(a):
28 lut 2013
Uwielbiam takie smaki:)
gzik_i_pyry napisał(a):
26 lut 2013
Dania kuchni węgierskiej bardzo do mnie przemawiają
Aga napisał(a):
27 lut 2013