Lato nieubłaganie się kończy, wraz z końcem lata kończą się sezonowe owoce, które tak uwielbiam. Mogłabym w tym okresie jeść na okrągło owoce ze śmietaną, ale nie wszyscy popierają moje upodobania, więc normalne obiady też gotuję oczywiście. Staram się w ramach takich obiadów również przemycać to, co sezonowe i tak powstały pierogi z serem i jagodami. Już były pierogi z jagodami, czas na odmianę, te są znacznie bardziej sycące, kilka pierogów i można się najeść. Pycha! Kończą się jagody, więc zapraszam do wypróbowania!

Pierogi z serem i jagodami

Składniki:

Farsz:

– 30 dag jagód;

– 30 dag twarogu;

– 3 łyżki cukru;

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

– 1 żółtko

Twaróg ugnieść widelcem, dokładnie wymieszać z żółtkiem, dodać pozostałe składniki i wymieszać.

Ciasto:

– 0,5 kg mąki;

– 1 żółtko;

– łyżeczka oleju;

– sól;

– 3/4 szklanki gorącej wody (może być trochę mniej, należy kontrolować ciasto);

Z mąki, żółtka, oleju i wody zagnieść elastyczne ciasto. Wodę należy wlewać powoli, tak, żeby ciasto było elastyczne, nie kleiło się do rąk. Oderwać połowę, a resztę zawinąć w folię, ja zawijam w reklamówkę, żeby nie wyschło. Wałkować ciasto na grubość około 3 mm i wykrawać szklanką okręgi. Na każde kółko nakładać po łyżeczce farszu. Zlepiać brzegi. Gotować w lekko osolonej wodzie z łyżką oleju około 5 minut od wypłynięcia.

[cookd]

Smacznego!

Pierogi