W jednej z restauracji w naszym mieście widnieją pod nazwą piecuchy, równie dobrze można je nazwać calzone. Cienkie ciasto drożdżowe wypełnione po brzegi nadzieniem. Tradycyjne calzone mają kształt pieroga, piecuchy zaś mają łączenie u góry, dzięki czemu przy pieczeniu można mieć pewność, że się nie rozkleją, nawet pod wpływem sosu. Wszyscy w domu bardzo je lubimy, dlatego postanowiłam wykonać takie w domu. Same plusy, zaoszczędzamy pieniądze w ten sposób, wiem, że wszystko jest świeże, a przede wszystkim dokładnie wiem, co w takim daniu jest, jak dopasować je do smaku mojego i moich domowników. Tym razem nadzienie jest z mięsa mielonego w sosie pomidorowym z dużą ilością sera, ale równie dobrze będą smakowały nadziane szpinakiem i fetą, bądź w inny sposób dopasowane do Waszych smaków. Polecam do wypróbowania, bo są pyszne!

calzone

Składniki:

Ciasto:

– 0,5 kg mąki pszennej typ 650;

– 200 ml mleka;

– 30 g drożdży;

– 1 łyżka cukru;

– 1 łyżeczka soli;

– 5 łyżek oleju

Wykonanie:

Zrobić zaczyn z pokruszonych drożdży, mleka, cukru oraz 2 łyżek mąki. Odstawić, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać do dużej miski, wlać rozczyn, dodać olej, wszystko wymieszać, zagnieść. Dodać sól i zagniatać około 10 minut. Włożyć do nasmarowanej olejem miski, odstawić do wyrośnięcia na godzinę.

Sos:

– 0,5 kg mięsa mielonego;

– 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku

– 400 ml passaty pomidorowej;

– 0,4 kg pieczarek;

– 2 średnie marchewki;

– oregano, sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, odrobina cukru, ostry sos chilli

– 10 dag sera żółtego starkowanego

Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju, dodać mięso. Wszystko podsmażyć, tak, żeby mięso nie było surowe, dodać pokrojone pieczarki i startą na grubych oczkach marchewkę, smażyć do miękkości. Dodać passatę i dusić do odparowania doprawiając sos do smaku. Należy przygotować sos trochę bardziej doprawiony, gdyż ciasto „zabiera” trochę smaku.

Przygotowanie ciasto drożdżowe podzielić na 6 części, każdy rozwałkować na koło, grubość 4 mm. Nakładać warstwę sera, sos, znów ser. Zlepiać u góry. Posmarować jajkiem i posypać oregano. Piec w 180 stopniach około 20 minut.

Smacznego :)

[cookd]

calzone z mięsem piecuchy