Dzisiaj Tłusty Czwartek, trzeba zjeść pączka, bo to przynosi szczęście. Nie wyobrażam sobie nie zjeść chociaż jednego, dlatego chciałabym podzielić się z Wami dzisiaj przepisem na pączki z budyniem. Są delikatne, stosunkowo łatwe w przygotowaniu, puszyste i PYSZNE. Ja pączki nadziewam budyniem po usmażeniu, nie lubię, gdy mi wypływa do garnka i się przypala, ale równie dobrze można nadziać je przed smażeniem. Dzieci zażyczyły sobie kilku pączków w kształcie serduszek i tych nie nadziewałam. Część pączków polukrowałam, część oblałam czekoladą i posypałam wiórkami kokosowymi. Pączki to obowiązkowy element Tłustego Czwartku, więc zapraszam do smażenia
Składniki:
– 0,5 kg mąki pszennej typ 650;
– 50 g świeżych drożdży;
– 4 łyżki cukru;
– 2 jajka;
– 3 żółtka;
– szczypta soli;
– 1 szklanka ciepłego mleka;
– 1/3 szklanki oleju;
Krem:
– budyń waniliowy ugotowany na 400 ml mleka
– ziarenka z 1 laski wanilii;
– 1 serek homogenizowany waniliowy (150g)
Wykonanie:
Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać cukier i 2 łyżki mąki, odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut. Mąkę przesiać do miski ze szczyptą soli, dodać zaczyn i rozbełtane jajka, dodać olej (ja smaruję nim ręce, żeby ciasto się nie kleiło) i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
W tym czasie ugotować budyń z wanilią, po wystudzeniu zmiksować z serkiem.
Ciasto na pączki rozwałkować na grubość 1 cm i wykrawać pączki. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. Rozgrzać tłuszcz (olej, smalec) do temp. około 170 stopni i wrzucać stopniowo pączki tak, żeby mogły sobie spokojnie pływać na powierzchni. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Jeszcze ciepłe nadziać kremem przy pomocy szprycy, udekorować wedle uznania lukrem/czekoladą/cukrem pudrem
SMACZNEGO!
[cookd]
Komentarzy: 6
dżemdżus napisał(a):
15 lut 2015
Co tu dużo pisać. Doskonałe i tyle.
Aga napisał(a):
19 lut 2015
Dziękuję
Marta napisał(a):
13 lut 2015
Wyglądają pysznie!
Aga napisał(a):
14 lut 2015
Dziękuję!
wenus-lifestyle napisał(a):
12 lut 2015
Mniam! Ale pyszności <3
Aga napisał(a):
14 lut 2015