Czasami, gdy przeglądam przepisy na innych blogach, zapisuję je, tworze kolekcję, że chciałabym dany przepis wypróbować, drukuję i odkładam już na dość sporą stertę „do wykonania”, ale czasami natrafię na taki przepis, który mimo długiej kolejki znajdzie jakąś krótszą drogę do wypróbowania, właśnie tak za mną chodził orientalny rosół z kaczki, który zobaczyłam na blogu Ani. Wiedziałam, że muszę go wypróbować, dość szybko doczekał się tego momentu. Oprócz tradycyjnej kuchni lubię eksperymenty, ciekawią mnie inne dania, dania, których do tej pory nie próbowałam, a które mają w sobie coś takiego, że muszę wypróbować. Tak właśnie było z tym przepisem. Smak znacznie się różni od smaku tradycyjnego rosołu, ale mi bardzo smakował, dzieci również zjadły go z apetytem, natomiast P. miał do niego duży dystans, nie powalił go ten smak na kolana. Każdy ma inny smak, ja gorąco tą zupę polecam.

rosół z kaczki

Składniki:

– 1 kaczka (ok. 1,7 kg)*
– 4 marchewki
– 1 średnia pietruszka
– 1 średni seler
– 1 por
– 1 cebula opalona nad płomieniem
– 25 g grzybów mun (waga przed zaparzeniem)
– 2 l wody
– 5 łyżek sosu ostrygowego lub rybnego
– sól morska
– świeżo zmielony pieprz
– 2 liście laurowe
– kilka kulek ziela angielskiego
– 4-5 plasterków świeżego imbiru
– szczypta suszonej trawy cytrynowej
+
– makaron soba lub makaron ryżowy
– szczypiorek
– sezam
– 2-3 liście kapusty pekińskiej

Wykonanie rosołu z kaczki:
Kaczkę podzielić na porcje, umyć, włożyć do dużego garnka, wlać wodę i na średnim ogniu zagotować. Zmniejszyć ogień, dokładnie usuwać gromadzący się na powierzchni szum.Orientalny rosół gotować jeszcze przez ok. 30 minut. Gdy szum przestanie się już pojawiać przechodzimy do kolejnego etapu jakim jest dodanie warzyw, grzybów mun, przypraw oraz sosu ostrygowego.

Zupę orientalną gotujemy przez kolejne 1,5 godziny na bardzo wolnym ogniu, uważając aby nie doprowadzić jej do zbyt mocnego zagotowana. Dzięki temu nasz rosół będzie klarowny.
Pod koniec gotowania spróbować i w razie potrzeby przyprawić do smaku sosem ostrygowym, solą, pieprzem i trawą cytrynową.

Rosół podajemy gorący w małych miseczkach z porcją mięsa z kaczki, makaronem soba, pokrojonym szczypiorkiem, kapustą pekińską oraz sezamem.
Smacznego!

[cookd]

orientalny rosół