Kolejna propozycja śniadania. Naleśniki są u nas w domu uwielbiane, chociaż nie przyrządzam ich jakoś super często, pewnie z lenistwa. Ale tego dnia obiecałam P., że dostanie naleśniki z twarogiem. Oczywiście jest to wersja na słodko, z głodu nie miałam weny do zdjęć, chociaż ja jeszcze nie mam specjalnej wprawy w obsługiwaniu się aparatem i z zazdrością patrzę na zdjęcia publikowane w książkach, czy na innych blogach, do których tak na prawdę komentarz jest zbędny. Naleśniki dzisiaj przyrządzone są z twarożkiem, oblane konfiturą morelową i podane z bitą śmietaną i z pestkami granata, który idealnie orzeźwia to całe danie. Poza słodkimi naleśnikami uwielbiam wersje wytrawne, takie jak zapiekane naleśniki, czy krokiety, ale na śniadanie najlepsze są słodkie:) Polecam!

Naleśniki

Składniki:

  • Naleśniki

– 1,5 szklanki mąki;

– 2 jajka;

– 1 szklanka mleka;

– sól, łyżeczka cukru

– łyżka oleju do masy,

– olej do smażenia

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy, odstawiamy na 30 minut i po tym czasie smażymy cienkie naleśniki.

  • Dodatki

– szklanka śmietany 36%;

– 250 g twarogu;

– pół szklanki śmietany 12%;

– cukier do smaku;

– granat;

– konfitura morelowa;

Twaróg, śmietanę 12% i cukier wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno. Usmażone naleśniki przełożyć twarogiem. Ja jeszcze podsmażyłam je chwilę na patelni, żeby były bardziej chrupiące. Podawać z ubitą śmietaną, konfiturą i granatem. Myślę, że idealnie tutaj sprawdziłaby się konfitura wiśniowa także:)

Smacznego :)