Już jeden dzień dzieli nas od Tłustego Czwartku, powiem szczerze, że lubię takie dni, bo wydaje mi się, że mogę bez wyrzutów sumienia objadać się słodkościami. Oczywiście nie jest to prawda, może jakbym w ogóle w roku nie jadła pączków, to w ten dzień mogłabym poszaleć z ich ilością, ale mimo wszystko i tak jem je w ogromnej ilości. Mniejsze wyrzuty sumienia można mieć jedząc dietetyczne pączki, które Wam ostatnio przedstawiałam. Dzisiaj jednak przepis na mini pączki. Idealne na dwa kęsy, idealne do małych rączek i zawsze znacznie mniejsze od tradycyjnego pączka, więc można więcej zjeść. Ja ich nie nadziewałam, tak na prawdę z tego względu, że domownicy nie mogli się już doczekać jedzenia. Wyszły pyszne :)

mini pączki

Składniki:

– 30 g drożdży

– szklanka mleka;

– 3 łyżki cukru;

– 0,5 kg mąki pszennej (ja użyłam typ 550);

– 2 żółtka, jedno jajko;

– opakowanie cukru wanilinowego;

– 6 łyżek oleju;

– łyżka spirytusu;

– smalec lub olej do smażenia;

– cukier puder do posypania

Wykonanie:

Drożdże utrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać ciepłe mleko i dwie łyżki mąki, dokładnie wymieszać, odstawić aż drożdże zaczną pracować.

Przesiać mąkę, dodać zaczyn, żółtka i jajka, cukier, cukier wanilinowy. Dodać olej, którym lekko wysmarować ręce. Zagnieść ciasto około 10 minut. Odstawić do wyrośnięcia na około 50-60 minut, do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, wycinać małe krążki (ja wycinałam kieliszkiem do wódki). Odstawić pączki na około 20-30 minut do wyrośnięcia. Smalec lub olej zagrzać w dużym garnku z dodatkiem spirytusu. Smażyć pączki z obydwu stron do zarumienienia. Odkładać na ręcznik papierowy, posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

małe pączki

Bardzo Tłusty Czwartek 2014