Bardzo lubię takie dni jak tłusty czwartek. Smażenie pączków na pewno się odbędzie, bo nie wyobrażam sobie, żeby było inaczej, ale teraz chciałam Wam zaproponować zdrowszą wersję takich pączków. Pączki z mąką pełnoziarnistą, zdrowsze, nie smażone, a pieczone. Można powiedzieć, że te dietetyczne pączki troszkę smakują jak bułeczki, ale są także pyszne i na pewno mniej kaloryczne i zdrowsze. Ku mojemu zdziwieniu dzieciom bardzo zasmakowały i zajadały się nimi z apetytem w ramach kolacji. Powiem szczerze, że mi też zasmakowały,  napełniłam je dżemem jagodowym, co było strzałem w dziesiątkę! Polecam wszystkim na diecie i nie tylko :)

dietetyczne pączki

Składniki:

– 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej;

– 1 szklanka mąki pszennej tortowej;

– 1 jajko+1 żółtko;

– 1/2 szklanki letniego mleka;

– łyżka cukru;

– opakowanie suszonych drożdży

– 4 łyżki oleju;

Wykonanie:

Mąkę przesiać, połączyć z cukrem i drożdżami. Dodać jajko i żółtko, wymieszać. Stopniowo dolewać mleka cały czas mieszając. Ugniatać ciasto, dodać olej i ugniatać około 8 minut, aż do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Ciasto włożyć do miski, przykryć, odstawić na około godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość 1,5 cm i wycinać krążki szklanką. Zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 190 stopni i piec około 10-12 minut. Po upieczeni wypełnić pączki za pomocą szprycy ulubionym nadzieniem

Smacznego!