Uwielbiam sezon truskawek, gdy wszystko nimi pachnie, mogłabym zajadać się nimi na okrągło. Oczywiście najlepsze są te nasze polskie truskawki, słodkie soczyste. Piekę z nimi drożdżówki, ciasto, robię koktajle, ale również wykorzystuję do obiadu, gdy nie mam czasu na długie stanie przy garnkach, albo gotowanie się w kuchni. W dni kiedy wolę iść na spacer, albo za oknem jest plucha, a ja chcę wnieść trochę lata do domu. W takie dni przygotowuję makaron z truskawkami i twarogiem. Jak dla mnie danie bardzo sycące, jednocześnie pyszne. Zajadałam się w dzieciństwie takim daniem, a teraz sama robię je dzieciom. W koktajlu przemycam otręby owsiane, które są zdrowe, ale w ogóle nie wyczuwalne. Oczywiście nie były by sobą, gdyby nie uśmiechnęły się o szklaneczkę koktajlu. Szybko i pysznie :)

makaron z truskawkami

Składniki (4 porcje):

– 30 dag ulubionego makaronu;

– 40 dag truskawek;

– duże opakowanie jogurtu naturalnego;

– 16 g cukru wanilinowego;

– 1 duży dojrzały banan;

– 2 łyżki otrębów owsianych;

– 20 dag twarogu

Wykonanie:

Makaron ugotować. Truskawki umyć, odszypułkować wrzucić do blendera, dodać jogurt, pokrojonego banana, otręby i cukier wanilinowy. Wszystko zmiksować.

Na talerzu położyć makaron, posypać twarogiem i polać sosem truskawkowym.

[cookd]

Smacznego :)

Zuzia i makaron makaron z twarogiem i truskawkami