Jestem bardzo początkującą osobą, jeżeli chodzi o pieczenie pieczywa. Przyznam szczerze, że bardzo mnie interesuje to i mam zamiar się w tej dziedzinie rozwijać. Przeglądając różne przepisy, w ręce wpadł mi ten, chyba najprostszy z możliwych. Skórka wyszła niezwykle chrupiąca, a chleb lekko słonawy idealny do wędliny i serów. Najlepiej smakował ciepły:) A przepis znalazłam tutaj.

Chlebek

Składniki:

– 2 szklanki mąki + 2 łyżki do formowania bochenka

– 1 pełna szklanka ciepłej wody

– 1 płaska łyżeczka soli

– 1 pełna łyżeczka suszonych drożdży

Wykonanie:

Wszystkie składniki sypkie wsypać do dużej miski, wlać wodę i zamieszać kilka razy – tak aby składniki się połączyły i utworzyły w miarę jednolite ciasto (powinno wystarczyć kilka energicznych ruchów). Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny by podwoiło objętość.

Po tym czasie ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwą i wysypanej mąką formy (ja piekłam w okrągłym naczyniu żaroodpornym, ale można również w tortownicy) i odstawiamy jeszcze na ok 40 min aby wyrosło.  Piekarnik nagrzewamy do 225 stopni i na spód wkładamy naczynie z gorącą wodą. Chleb pieczemy na środkowym poziomie piekarnika ok 30 – 40 min, do zarumienienia.

Smacznego :)Chleb w przekroju