Coś ostatnio mocno kuszą mnie kuchnie świata, a kuchnia indyjska szczególnie. Bardzo mi odpowiada kompozycja przypraw w tej kuchni. Podobnym do przepisu na kurczak tikka masala dania jest przepis na kurczak murgh masala, którego Wam już prezentowałam. Powiem szczerze nie wiem jak w oryginale smakuje kuchnia indyjska, gdyż jeszcze w Indiach nie byłam, ale mam nadzieję, że pewnego dnia uda mi się obejrzeć kawałek świata i wypróbować oryginalne kuchnie, gdyż uwielbiam jeść. Ja podałam to danie z chlebkami Naan i z ryżem oraz jogurtem naturalnym, od wyboru do koloru Inspirację na to danie zaczerpnęłam od Asi.
Składniki:
Marynata:
• 150 g jogurtu naturalnego
• 1 łyżka oliwy
• po 1 łyżeczce: startego imbiru, sproszkowanego cynamonu, ostrej papryki, sproszkowanego kminu rzymskiego
• 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
Sos:
• 500 ml przecieru pomidorowego (passaty)
• 2 ząbki czosnku starte na drobnej tarce
• 2 łyżki klarowanego masła lub zwykłego
• po 1 łyżeczce: ostrej papryki, słodkiej papryki, sproszkowanego kminu rzymskiego
• 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżka octu winnego, octu balsamicznego lub sosu sojowego
• sól i świeżo zmielony pieprz
• 5 – 6 łyżek śmietanki kremówki
Wykonanie:
- Kurczaka pokroić w kostkę około 2 cm, posypać solą i pieprzem, włożyć do miski ze wszystkimi składnikami marynaty, wymieszać i odstawić na minimum 30 minut (choć lepiej na dłużej – kilka godzin lub nawet całą noc do lodówki). Przed smażeniem ocieplić w temperaturze pokojowej.
- Kurczaka wyjąć z marynaty i papierowymi ręcznikami usunąć jej nadmiar. Mięso zgrillować na patelni grillowej lub obsmażyć na zwykłej patelni z każdej strony po minucie na średnim ogniu (kawałki kurczaka można nadziać na patyczki szaszłykowe aby ułatwić sobie obracanie).
- W garnku roztopić masło razem z czosnkiem. Podsmażyć na umiarkowanym ogniu przez minutę, dodać wszystkie przyprawy i mieszając smażyć przez minutę. Dodać pomidory, cukier, ocet winny i sól, świeżo zmielony pieprz i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez 10 minut, od czasu do czasu zamieszać. Dodać obsmażone kawałki kurczaka i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 10 – 15 minut, lub do czasu aż mięso będzie idealnie miękkie. Na koniec zdjąć z ognia i dodać śmietankę kremówkę lub mascarpone (ilość do smaku).
Smacznego
Komentarzy: 4
Ania napisał(a):
11 wrz 2013
Pysznie i niezwykle aromatyczne danie
Aga napisał(a):
11 wrz 2013
Rzeczywiście aromat tego dania jest wyjątkowy
Marta napisał(a):
8 wrz 2013
Robię bardzo podobnie – pycha:)
Aga napisał(a):
10 wrz 2013
To prawda, pyszny