Oprócz słodkości trzeba jeść również inne rzeczy. Kupiłam pierś z kurczaka i nie do końca miałam pomysł co z nim zrobić. Dziwnym trafem w moich sklepach jest tylko zielona pasta curry, więc jak zobaczyłam, że sprowadzili również czerwoną od razu wiedziałam, że kurczak curry będzie potrawą, którą przygotuje. To był mój wymysł, więc trochę bałam się efektu końcowego, ale wyszło na prawdę smacznie. My jedliśmy z makaronem sojowym, ale myślę, że lepszy będzie zwykły makaron lub ryż, bo ten był za delikatny. Wygląd może nie powala, ale smakuje na prawdę dobrze!

Kurczak curry

Składniki:

– pierś z kurczaka;

– garść mrożonej zielonej fasolki;

– 2/3 czerwonej papryki;

– 1/2 żółtej papryki;

– czerwona cebula;

– łyżka czerwonej pasty curry;

– czubata łyżka mąki;

– 2 łyżki masła;

– pół szklanki mleka;

– szklanka wody;

– 1,5 łyżki curry w proszku;

– duża szczypta soli;

Wykonanie:

Pierś pokroić w kawałki, dodać pastę curry, dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na około godzinę.

Fasolkę ugotować. Papryki pokroić w kostkę. Cebulę w pół piórka.

Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić mięso, zrumienić. Gdy mięso będzie zrumienione dodać fasolę i papryki. Smażyć około 8 minut. Pod koniec smażenia wrzucić cebulę i razem smażyć.

W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszać, żeby nie było grudek, oraz, żeby się nie przypaliło. Powoli dolewać zimne mleko i wodę cały czas mieszając. Gotować aż sos zgęstnieje. Przyprawić curry oraz solą.

Na patelnię z mięsem i warzywami dolewać powoli sos cały czas mieszając. Podsmażać wszystko 5 minut.

Smacznego :)