Ostatnio interesują mnie kuchnie świata. Mam takie zmienne okresy, czasem jadłabym tylko tradycyjną kuchnię polską, a czasem właśnie lubię odmienne dania. Gdy zobaczyłam u Marty musakę, pomyślałam, ze również z chęcią poeksperymentuję z kuchnią grecką. Wykorzystałam przepis Pascala, właściwie dokładnie tak samo przyrządziłam, nie zmiksowałam jedynie cebuli, gdyż mój blender poległ niestety ostatnio i nie użyłam brandy. Smak wyszedł ciekawy, ale niestety mnie nie zachwycił. Na pewno na jednym daniu kuchni greckiej nie poprzestanę, myślę, że w końcu utrafi ona idealnie w mój gust.
Składniki:
– 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowe
– 1 cebula;
– 2 szalotki;
– 1 pęczek natki pietruszki;
– puszka pokrojonych pomidorów;
– łyżka koncentratu pomidorowego;
– 0,5 łyżeczki cynamonu;
– 4 kromki chleba;
– 60 g sera feta;
– 80 g czarnych oliwek;
– jajko;
– 1/3 szklanki mleka;
– oliwa;
– 0,5 szklanki wody;
– sól, pieprz
Wykonanie:
Sos:
Cebulę, szalotkę i natkę pietruszki miksujemy. Rozgrzać w garnku oliwę i wrzucić połowę zmiksowanej mieszanki. Chwilę smażyć i dodać pomidory. Dodać koncentrat, wymieszać. Dodać świeżo zmielony pieprz i sól. Dusimy mieszając. Dodać wodę, chwilę gotować aż sos zgęstnieje.
Pulpety:
Oliwki pokroić w talarki, fetę w kostkę.
Obrać chleb ze skórki, miąższ wrzucić do miski i rozdrobnić. Dodać mleko i resztę mieszanki cebulowej, oliwki i fetę. Dodać mięso, cynamon, sól, pieprz i żółtko. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Uformować pulpeciki i usmażyć na oliwie. Usmażone pulpety dodać do sosu i dusić przez 5 minut.
Smacznego
Komentarzy: 4
Marta napisał(a):
13 sie 2013
Wygląda pysznie
Aga napisał(a):
13 sie 2013
Dziękuję
Samantha napisał(a):
12 sie 2013
Ja też uwielbiam kuchnie swiata i często eksperymentuję przepisy. Twoje danie, to pyszna klasyka, wygląda bardzo przepysznie Pozdrawiam
Aga napisał(a):
12 sie 2013
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie