Ostatnio Was zasłodziłam przepisami, więc teraz na bardziej konkretne danie. Jaglane curry to danie szybkie, jednogarnkowe, pyszne. Staram się, aby dieta nasza oraz dzieci była urozmaicona. Od małego uczę, że trzeba jeść wszystko i nie ograniczam smaków do jednej potrawy. Dzięki temu ja mogę eksperymentować w kuchni, dzieci są zadowolone, a ja wiem, że dostarczam im różnych składników odżywczych. Od pewnego czasu jest moda na kaszę, kasza jaglana, której tu użyłam jest bardzo zdrowa, ale mi się kojarzyła raczej w wersji na słodko, albo bardzo delikatnej. Lubię również ryz i myślę, że równie dobrze wkomponował by się w to danie, ale już na pewno nie było by to samo. Gdy starsza córka wróciła ze szkoły, a ja właśnie kończyłam przygotowywać obiad krzyknęła od wejścia, że coś pięknie pachnie i ona to chce (mimo, że w szkole jada obiady). Smaczne, szybkie i zdrowe :)

Jaglane curry

 

Składniki:

– 3/4 szklanki kaszy jaglanej;

– 1 podwójna pierś z kurczaka;

– 2 łyżki zielonej pasty curry;

– olej do smażenia;

– pęczek szczypiorku z dymką;

– 1 l bulionu warzywnego;

– 1/2 szklanki śmietany 30%

– 2 łyżki wiórków kokosowych

Wykonanie:

W garnku o grubym dnie, lub w woku rozgrzać olej, wrzucić posiekaną dymkę i szczypiorek ( trochę szczypiorku zostawić do posypania), chwile smażyć, dodać pastę curry i wymieszać. Wrzucić pokrojone w plasterki mięso i obsmażyć z każdej strony. Dodać gorący bulion, zagotować, wrzucić kaszę i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać wiórki kokosowe i śmietankę.

Smacznego :)