Zapach pieczonych jabłek z dodatkiem wanilii i cynamonu, czy można wymarzyć sobie coś lepszego w szare, jesienne, sobotnie popołudnie. Jabłecznik w połączeniu z dobrą kawą i miłym towarzystwem otaczających osób jest wyjątkowy. Ja jestem zwolennikiem jabłek, dzieci również je uwielbiają w każdej postaci. Lubię piec, lubię jak dom pachnie domowym ciastem, wiem wtedy, że jestem u siebie, a w kawałku takiego ciasta mogę przekazać uczucia swoim bliskim. Nasza najmłodsza pociecha uwielbia towarzyszyć mi w kuchni i pewnie jak troszkę podrośnie będzie aktywnie uczestniczyć w pomaganiu przy przyrządzaniu jedzenia. Ostatnio ciągle brakuje mi na wszystko czasu, a ten jabłecznik robi się błyskawicznie. Zagniatamy ciasto, obieramy jabłka, kroimy je na ćwiartki i po chwili wyciągamy z piekarnika pyszne aromatyczne ciasto, idealne na szare dni.
Składniki:
- ciasto:
– 0,5 kg mąki pszennej;
– 4 łyżeczki proszku do pieczenia;
– 100 g cukru;
– 3 łyżeczki cukru wanilinowego;
– 200 g masła;
– 2 jajka
- nadzienie:
– 1 kg jabłek;
– 1,5 łyżeczki cynamonu;
– 2 łyżki cukru wanilinowego;
– cukier puder do posypania;
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski. Dosypać cukry i wymieszać. Zrobić dołek, wbić jajka, rozmieszać widelcem. Schłodzone masło pokroić, dodać do ciasta i posiekać nożem. Zagnieść na gładką kulę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min.
Jabłka obrać, wyjąć gwiazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części. Wyłożyć spód i boki tortownicy, lub formy do tarty. Ułożyć jabłka, posypać cynamonem i cukrem wanilinowym. Od drugiej część ciasta oderwać kawałek na listki. Ciasto rozwałkować i przenieść na formę. Docisnąć i wyrównać brzegi, tak, żeby zamknąć szczelnie jabłka. Z pozostałego ciasta zrobić listki. Piec w temp. 200 stopni przez 10 minut, zmniejszyć temp. do 190 stopni i piec około 50 minut. Posypać cukrem pudrem.
Komentarzy: 4
kulinarny blog samanthy napisał(a):
24 lis 2013
Rozpieszczasz nas wspaniałymi potrawami, znakomity Serdecznie pozdrawiam
Aga napisał(a):
24 lis 2013
Polecam, bo pyszny i łatwy do zrobienia! Dziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam!
Marta napisał(a):
24 lis 2013
Oj, ale wspaniale się prezentuje!!! Teraz nabrałam takiej ochoty na jabłecznik, że muszę zrobić!
Aga napisał(a):
24 lis 2013
Szybki przygotowaniu, a na prawdę pyszny!