Nie umiem jeść dietetycznie, bardzo zdrowo, czy chudo. Nigdy wcześniej nie jadłam golonki, widziałam jedynie jak P. ją je, ale zaciekawił mnie smak i sposób jej przyrządzenia. Zaczerpnęłam porady u doświadczonej Pani i sama postanowiłam przygotować golonką. Stresowałam się jak nigdy wcześniej, bo chciałam, żeby była mięciutka, żeby mięso samo odchodziło, a smak był pełen aromatów. Udało się, po 2,5 godzinnym gotowaniu i godzinie pieczenia wyszła pyszna mięciutka golonka pełna aromatów.
Składniki:
– 2 golonki;
– włoszczyzna
– 5 kulek ziela angielskiego, 3 listki laurowe, sól, pieprz
– 30 dag kiszonej kapusty
– mielona papryka
Wykonanie:
Golonki zagotować z włoszczyzną (warzywa dałam w całości, tylko je obrałam) z dodatkiem ziela, listków, soli i pieprzu. Gotować około 2,5 godziny – do miękkości. Kiszoną kapustę przepłukać, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, golonki przełożyć po ugotowaniu na kapustę, posypać papryką i zalać wywarem warzywnym. Piec w temp. 180 stopni około godziny.
Smacznego
Komentarzy: 10
Iwona napisał(a):
26 kw. 2015
Czy ktoś kiedyś pomyśli o amatorach w kuchni!!!. Tak trudno dodać dwa slowa „pod przykryciem” lub ” bez przykrycia”. Może dla was „specjalistów ” to pryszcz ale dla nas istotne i dla efektu końcowego chyba też. Prawie wszyscy tak robią. HORROR !!!!
Aga napisał(a):
26 kw. 2015
Ja również do amatorów należę. Gdy gotuję jak rosół, gotuję bez przykrycia, gdy przekładam do naczynia żaroodpornego też piekę bez przykrycia. Jeżeli przyrządzam coś i przykrywam zawsze jest to zaznaczone w opisie. Pozdrawiam
Anita napisał(a):
24 lis 2013
Wygląda super:)
Aga napisał(a):
24 lis 2013
I była naprawdę smaczna!
ugotujmyto.pl napisał(a):
13 lis 2013
Aż ślinka cieknie…:)
Aga napisał(a):
14 lis 2013
Marta napisał(a):
13 lis 2013
Golonka kojarzy mi się ze sylwestrem bardzo lubię
Aga napisał(a):
13 lis 2013
Ja też
kulinarny blog samanthy napisał(a):
8 lis 2013
Znakomity przepis, właśnie taką golonkę lubię !
Aga napisał(a):
11 lis 2013
Przyznam, że ja się bałam tego smaku, ale jest na prawdę pyszna!