Ulubione danie mojego dzieciństwa to właśnie gołąbki. Ze względu na to, że Mama pracowała i w tygodniu nie miała po prostu czasu i możliwości na czasochłonne gotowanie to gołąbki pojawiały się odświętnie. Tak mi się zresztą kojarzą. Wielki garnek, dwie główki kapusty, ogromne ilości ryżu i mięsa. Wszystko to skrupulatnie łączone i w smaku idealne. Nigdy nie mogłam się doczekać, aż ten wielki gar będzie gotowy, a ja będę mogła próbować. Upodobanie do gołąbków na szczęście mają wszyscy domownicy i nigdy nie protestują, gdy mówię, że będę je gotować. Nigdy idealne równe, zawsze duże. Dzieci nie mogą się oderwać, ale właśnie dla takich chwil i zajadających buzi wiem, że warto
Składniki:
– 1 spora kapusta;
– 0,5 kg mięsa mielonego;
– 0,5 kg ryżu;
– 10 dag pieczarek;
– 2 duże cebule;
– sól, pieprz;
– 0,5 l bulionu
Wykonanie:
Ugotować ryż na półtwardo. Wsypać do miski, dodać mięso. Cebulę posiekać, pieczarki drobno pokroić, przesmażyć. Cebulę z pieczarkami dodać do ryżu i mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać przyprawiając solą i pieprzem do smaku.
Z kapusty wyciąć głąb, oderwać wierzchnie liście i wrzucić w całości do lekko osolonego wrzątku. Gdy liście będą dość miękkie odcedzić. Odrywać liście, na każdym układać porcję farszu i zawijać, aż do zużycia farszu. W sporym garnku na dnie ułożyć wierzchnie liście kapusty, układać gołąbki. Zalać bulionem, dolać wody, tak, żeby przykrywała wszystkie gołąbki. Obsypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotować do miękkości, ja zazwyczaj gotuję około 1,5 godziny, gdy robię podwójną porcję.
Smacznego!
Komentarzy: 8
kulinarny blog samanthy napisał(a):
13 lut 2014
Och z przyjemnoscią spróbowałabym, wieki nie jadłam !
Aga napisał(a):
15 lut 2014
My uwielbiamy, szkoda, że zawsze czasu brakuje na gotowanie gołąbków:)
Marta napisał(a):
11 lut 2014
Jedno z moich ulubionych dań, choć u mnie zawsze z sosem pomidorowym Za to z pieczarkami nigdy nie próbowałam
Aga napisał(a):
12 lut 2014
Polecam, bo pieczarki dodają fantastycznego smaku
Ania napisał(a):
10 lut 2014
Przyznam, że już wielki nie przygotowywałam gołąbków bo są pracochłonne. Ale ich smak rekompensuje wszystko.
Pozdrawiam
Ania
Aga napisał(a):
10 lut 2014
To prawda, smak rekompensuje ilość pracy Pozdrawiam!
pizza nocą napisał(a):
9 lut 2014
też uwielbiam gołąbki
Są idealne, chociaż moja żona robi je troszeczkę inaczej
Aga napisał(a):
10 lut 2014
Gołąbki to pyszne danie Każdy ma swój sprawdzony sposób, aby smakowały najlepiej