Już prawie 2 tygodnie zajęć lekcyjnych, już dzieci nie mają, tak jak w pierwszej, czy drugiej klasie, że powolne przyzwyczajanie ich do nauki. Iga oprócz zajęć lekcyjnych, których ma już dużo, ma dodatkowe zajęcia pozalekcyjne, traci bardzo dużo energii, a co za tym idzie, musi porządnie zjeść. Od dawna się mówi, jak ważne jest śniadanie, gdyż właśnie ten posiłek dostarcza energię na cały dzień. Na dworze coraz chłodniej, coraz łatwiej o przeziębienie, dlatego ważne, żeby w diecie dziecka nie zabrakło odpowiednich składników.

Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ zawierają libidy, które są bardzo ważne dla skóry, którą którą zabezpieczają przed odparowaniem wody i niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi, takimi jak wiatr, chłód czy promieniowanie słoneczne.

Dzisiejszą moją propozycją są gofry z serka wiejskiego. Są delikatne, lekko słodkie, sycące, pyszne, a przede wszystkim ich przygotowanie zajmuje tylko chwilkę.

gofry z serka wiejskiego

 

Składniki (2 spore porcje):

  • 200 g serka wiejskiego gęstego;
  • 2 łyżki mleka;
  • 4 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej lub zwykłej pszennej)
  • 3 łyżki oleju;
  • szczypta soli;
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego;
  • 2 jajka

Wykonanie:

Jajka ubić na pianę trzepaczką, dodać serek, mleko, olej, sól i cukier, wymieszać. Dodać przesianą mąkę, wymieszać dokładnie. Smażyć gofry zgodnie z instrukcją na gofrownicy.

Podawać z dżemem, cukrem pudrem, owocami, jogurtem naturalnym lub z innymi ulubionymi dodatkami.

Smacznego :)

[cookd]

gofry

mleczne_sniadanie_200_x_200