Uwielbiam rogaliki, co zresztą Wam już wspominałam. Z nimi jest inaczej niż z ciastem, zawsze mi się wydaje, że wzięłam tylko malutki kawałek Oczywiście na jednym nigdy się nie kończy. Przedstawiałam Wam już rogaliki z ziemniaków, rogaliki drożdżowo-kruche, a teraz kolej na rogaliki dyniowe. Przepis podpatrzyłam u Doroty i od razu wiedziałam, że muszę ich spróbować. Powiem Wam szczerze, że smak jest idealny, delikatne, pyszne. Dodatkowym plusem jest fakt, że są na prawdę łatwe do zrobienia, a ja coraz bardziej zaczynam się przekonywać do dyni i wykorzystywać moje dyniowe zapasy puree z dyni. Polecam!
Składniki :
- 700 g mąki
- 1 opakowanie drożdży instant 7g
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki puree z dyni
- 2 jajka
- ulubione nadzienie, u mnie marmolada
Wykonanie:
Podgrzać w rondelku mleko z cukrem i mieszać aż cukier się rozpuści. Dodać masło i dalej mieszać chwilkę aż się rozpuści.Do miski przesiać mąkę i dodać drożdże. Wlać letnie mleko, dodać 1 jajko i puree z dyni. Wyrobić masę na gładkie ciasto. Przykryć czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość – około 1 godziny.
Na stolnicę lekko oprószoną mąką wykładamy połowę wyrośniętego ciasta. Rozwałkujemy je na kształt koła i kroimy (najłatwiej najpierw na 4 części a później każdą część na pół). Na każdym kawałku od zewnętrznej strony układamy i rozsmarowujemy marmoladę. Zwijamy rogaliki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Można posypać płatkami migdałów. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 15 minut.
Smacznego
Komentarzy: 8
kulinarny blog samanthy napisał(a):
26 sty 2014
Piękne i przepyszne, serdecznie pozdrawiam
Aga napisał(a):
26 sty 2014
Dziękuję bardzo! Pozdrawiam serdecznie
Anita napisał(a):
25 sty 2014
Idealnie zwinięte i wnętrze wygląda przecudnie.
Aga napisał(a):
26 sty 2014
Dziękuję
Marta napisał(a):
19 sty 2014
Wyglądają pysznie
Aga napisał(a):
20 sty 2014
Dziękuję
gyros sałatka napisał(a):
12 sty 2014
Wyglądają zjawiskowo, ślinka sama leci…
Aga napisał(a):
13 sty 2014
Bardzo dziękuję i polecam, bo są pyszne! Pozdrawiam