Uwielbiam domowe drożdżówki, sklepowe niekoniecznie. Drożdżówki z pomarańczowym serem, pachną w całym domu, dając niesamowity aromat. Moje dzieci, gdy tylko wyczują zapach drożdżówek kręcą się wokół piekarnika czekając, aż wyjdą jeszcze ciepłe bułeczki i dostaną je ze szklanką kakao. Nie ukrywam, że ja też lubię takie połączenie, czy to na śniadanie, czy na deser, czy kolację. Drożdżówki są pyszne, a serek z dodatkiem skórki pomarańczowej niezwykle aromatyczny. Całość polana lukrem pomarańczowym! Obłęd:)

drożdżówki z serem pomarańczowym

Składniki:

CIASTO:

– 0,5 kg mąki pszennej;

– 100 g oleju;

– 1/4 szklanki cukru;

– 25 g świeżych drożdży;

– 1 szklanka mleka;

– szczypta soli;

– 2 żółtka

Zrobić zaczyn z drożdży, ciepłego mleka, 2 łyżek cukru i 2 łyżek mąki. Odstawić aż drożdże zaczną pracować. W tym czasie przesiać mąkę, dodać sól, cukier i rozbełtane jajka. Gdy drożdże już zaczną pracować, wlać je do mąki i wymieszać z resztą składników. Wlać olej i zagniatać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.

NADZIENIE:

– 0,5 kg twarogu sernikowego;

– 2 jajka, 

– 1/4 szklanki cukru;

– opakowanie cukru wanilinowego;

– skórka z 1 sparzonej pomarańczy

Wszystkie składniki wymieszać.

Po wyrośnięciu ciasta odrywać kawałki i formować bułeczki, na każdą nakładać porcję twarogu. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec bułeczki około 15-20 minut do zrumienienia.

LUKIER:

– szklanka cukru pudru;

– sok z połowy pomarańczy

Wszystkie składniki wymieszać, żeby nie było grudek, smarować jeszcze ciepłe bułeczki

SMACZNEGO!

[cookd]

pomarańczowe drożdżówki

Pieczemy słodkie drożdżówki

Twarogowe słodkości 2