Sobota kojarzy mi się z wypiekami drożdżowymi. Zapach drożdży, który uwielbiam, a później piekące się ciasto. Mamy sezon na owoce, więc dodatki są tylko kwestią gustu. Dzieci zachwyciły się w sklepie brzoskwiniami oraz truskawkami i pomyślałam, że może być to idealne połączenie właśnie dla lekkich drożdżówek. Wyszło pysznie, a wszyscy zajadali się nimi z ogromnym apetytem. Dodatek oleju do ciasta sprawia, że jest ono bardziej wilgotne i dłużej utrzymuje świeżość. Do tej pory kruszonkę robiłam tylko i wyłącznie na maśle, ale postanowiłam wypróbować zamiast masła olej. Efekt mnie zaskoczył, kruszonka była lekka jak piórko i bardzo krucha. Ciasto, w trakcie wyrabiania jest klejące, ale właśnie to gwarantuje, że drożdżówki są leciutkie i delikatne. Do samych drożdżówek nie dodajemy dużo cukru, ale brzoskwinie i truskawki wraz z kruszonką są idealnym uzupełnieniem całości. Drożdżowe ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem, uwielbiałam jak Mama je robiła i zawsze próbowałam je jeszcze gorące. Oczywiście i tym razem nie było inaczej, zarówno ja jak i dzieci wypatrywaliśmy kiedy będzie można wyjeść bułeczki. Olej rzepakowy, który użyłam zarówno do drożdżówek jak i kruszonki jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego warto go używać w codziennej kuchni, bo kwasy omega-3 zwiększają odporność organizmu, poprawiają nastrój i pomagają zachować młodość :)

drożdżówki

 

Składniki:

  • ciasto:

– 3 szklanki mąki + 2 łyżki

– 1/3 szklanki oleju rzepakowego;

– 1 jajko;

– 4 łyżki cukru;

– 25 g świeżych drożdży;

– szklanka ciepłego mleka;

– szczypta soli;

– 1 łyżka cukru wanilinowego

  • kruszonka:

– 1/2 szklanki mąki;

– 1/2 szklanki cukru pudru;

– 1/4 szklanki oleju rzepakowego;

  • dodatkowo:

– 3-4 brzoskwinie pokrojone w kostkę (nie trzeba obierać ze skórki)

– garść truskawek pokrojonych w kostkę

– cukier puder do posypania

Wykonanie:

2 łyżki mąki, cukier wsypać do miski, zalać ciepłym mlekiem, dodać olej i wkruszyć drożdże. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać przesianą mąkę, sól i cukier wanilinowy i jajko. Zagnieść kulę, odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.

Składniki na kruszonkę wymieszać.

Truskawki wymieszać z brzoskwiniami.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdy kawałek formować w kulę, rozpłaszczyć dłonią. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ponownie rozpłaszczyć środek dłonią, nakładać porcję owoców i kruszonki

Piec w temp. 200 stopni około 15 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

drożdżówki z kruszonką