Lubimy się, nawet bardzo. Ciasto drożdżowe udaje mi się właściwie zawsze, a dzieci, gdy tylko wyczują zapach domowych drożdżówek kręcą się po kuchni i wokół mnie jak takie małe lwy, które polują na swoją zdobycz. Drożdżówki z jabłkami są idealne na obecnie panującą jesienną pluchę, gdy za oknem wiatr i szarość, a potrzeba czegoś miłego i smacznego. W domu robi się cieplej, pachnie jabłkami, cynamonem i wanilią. Uwielbiam ten zapach. Najczęściej robię takie drożdżówki z jabłkami na kolację, bo wtedy jest troszkę więcej spokoju, do tego szklanka ciepłego kakao i nie potrzeba nic więcej. Gdy zostaną jakieś to lądują w śniadaniówce do szkoły lub jako przekąska do wózka na spacer. Nie wiem kiedy robią się twarde, bo przetrwały najwyżej dzień. Idealne dla dzieci, idealne w podróż i nawet dorosłym smakują po pracy Nigdy nie lubiłam kupnych drożdżówek, pączki owszem, ale drożdżówek nie, a domowe mogłabym jeść na okrągło! Polecam
Składniki:
– 2 szklanki mąki pszennej typ 650;
– 2 szklanki mąki pszennej tortowej;
– 1/4 szklanki oleju;
– 1 szklanka ciepłego mleka;
– 30 g świeżych drożdży;
– 2 jajka;
– 2 łyżki cukru + 2 łyżki cukru waniliowego;
– szczypta soli
Nadzienie:
– 6 sporych jabłek pokrojonych w kostkę,
– 1 łyżka soku z cytryny;
– cukier, cukier waniliowy, cynamon do smaku
Kruszonka:
– 100 g masła;
– 3/4 szklanki cukru
– 3/4 szklanki mąki pszennej
Wykonanie:
Do miseczki wkruszyć drożdże, wsypać łyżkę cukru, rozetrzeć, zalać ciepłym mlekiem. Ostawić w ciepłe miejsce, aż drożdże ruszą na około 15 minut. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać cukier, sól, rozbełtane jajka, zaczyn oraz olej. Wszystko wymieszać (ja mieszam widelcem) i wyrabiać około 10 minut (ja wyrabiam rękami, jakoś ciepło rąk chyba dość dobrze wpływa na ciasto drożdżowe). Gotowe ciasto przełożyć do miski posmarowanej olejem i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, do podwojenia objętości.
W tym czasie obrać i pokroić jabłka w drobną kostkę, dodać sok z cytryny, cukry i cynamon według własnych upodobań i wymieszać.
Gdy ciasto wyrośnie chwile je wyrabiać po czym podzielić na 15-16 części, każdą część rozpłaszczać lekko dłonią, nakładać łyżkę nadzienia i zlepiać jak sakiewki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu.
Wszystkie składniki na kruszonkę ucierać palcami aż powstaną grudki.
Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Posypać kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 15 minut.
Smacznego!
Komentarzy: 8
Sosna napisał(a):
30 lis 2014
Ale fajne buły ^^
Aga napisał(a):
3 gru 2014
Dziękuję:)
Marta napisał(a):
28 lis 2014
Właśnie upiekłam. POEZJA! Dzięki serdeczne za inspirację i przepis.
Aga napisał(a):
3 gru 2014
Bardzo dziękuję za miłe słowa Pozdrawiam ciepło!
kulinarny blog samanthy napisał(a):
24 lis 2014
Wyborne drożdżówki, przepyszne do kakao
Aga napisał(a):
25 lis 2014
Marta napisał(a):
19 lis 2014
Drożdżówka i kakao to duet idealny
Aga napisał(a):
22 lis 2014
To prawda