Często nie wiem co zrobić z mięsem z rosołu, gdyż czasami moi domownicy jakoś nie przepadają za wyjadaniem mięsa z zup, ale nie lubimy jak cokolwiek z naszego jedzenia się marnuje. Zastanawiając się co zrobić z tymi składnikami, a jednocześnie zaserwować coś lżejszego przed zbliżającym się tłustym czwartkiem wpadłam na pomysł, żeby wykorzystać znaleziony przepis na pierogi z mąki pszennej razowej oraz warzyw i mięsa właśnie z rosołu. Jest to pomysł na obiad dla osób, które bardzo dbają o linię i o to, żeby wszystkie składniki były zdrowe.
Tak wyglądały przed ugotowaniem (pierwsza część)
Składniki:
– 250g mąki pełnoziarnistej pszennej + do podsypywania
– 250ml wody
– Sól
Farsz:
– udziec z rosołu
– 150g warzyw z rosołu, bez marchewki
– pieprz ziołowy, ostra papryka
Wykonanie:
Mąkę sypiemy do miski, solimy, mieszamy i dolewamy do niej powoli ciepłą wodę. Mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy ciasto w rękach na blacie przez około 10 minut. Odstawiamy na 20 minut żeby odpoczęło. Mięso i warzywa z rosołu mielimy w maszynce do mięsa lub drobno siekamy nożem, przyprawiamy do smaku. Ciasto wałkujemy na cienki placek, w którym wycinamy kółka. Każde nadziewamy farszem. Tak wyrabiamy całe ciasto. Ciasto nie jest elastyczne. Pierogi gotujemy partiami w osolonej wodzie po 5 minut od momentu wypłynięcia.
Smacznego:)
Komentarzy: 6
Ola napisał(a):
3 sie 2014
Około 40 ?
Aga napisał(a):
12 sie 2014
Tak
Ola napisał(a):
2 sie 2014
Ile pierogów z tego wyjdzie ?
Aga napisał(a):
2 sie 2014
Powiem szczerze, że nie pamiętam ile sztuk, ale czteroosobowa rodzina powinna się najeść
Marta napisał(a):
6 lut 2013
Bardzo fajny pomysł
Aga napisał(a):
6 lut 2013
Wyszły ciekawie, a zawsze jakaś alternatywa jak by się ktoś miał zamiar odchudzać