Właśnie dziś mijają dwa lata odkąd mój pierwszy wpis pojawił się na blogu. Z każdym dniem uczę się gotować, lepiej dobierać smaki i przede wszystkim stwarzać przyjemność P. i dzieciaczkom. Nic nie cieszy tak bardzo, jak widok zajadających się z apetytem ukochanych ludzi jedzących dokładki W ciągu tych dwóch lat mój fioł na punkcie gadżetów urósł ogromnie, moja kolekcja jest bardzo uboga, ale nie można wszystkiego mieć od razu. Sterta przepisów do wypróbowania rośnie i rośnie, moja chęć na próbowanie nowych smaków również. Zarażam tym swoim entuzjazmem dookoła i radością z gotowania i pieczenia. Wiele bym się chciała jeszcze nauczyć, uwielbiam oglądać piękne zdjęcia kulinarne, sama niestety nie potrafię takich robić. Myślę, że do tego trzeba mieć „to coś”, taki zmysł może trochę artystyczny. Ze mnie artysta nigdy nie był i nie będzie. Jestem typowym ścisłowcem Dzisiejsze ciasto jest diabelskie, Devil’s Food Cake, usłyszałam o nim, szukałam przepisu, są na prawdę różne, od takich w których jest czekolada, po takie, w których jest samo kakao. Ja przedstawiam Wam swoją wersję Devil’s Food Cake, które podbiło nasze podniebienia, jest diabelnie dobre:)
Składniki:
– 55 g czekolady gorzkiej;
– 55 g czekolady mlecznej;
– 1/2 szklanki śmietany 18%;
– 100 g cukru trzcinowego;
– 300 g mąki pszennej tortowej;
– 3 łyżki kakao;
– szczypta soli;
– 1 łyżeczka sody;
– 1/2 pół łyżeczki proszku do pieczenia;
– 120 g masła w temp. pokojowej;
– 3/4 szklanki wody;
– 1/2 szklanki cukru białego;
– 2 jajka (osobno białka od żółtek)
Wykonanie:
W rondelku roztopić czekoladę ze śmietaną i cukrem trzcinowym ciągle mieszając, żeby nie przypalić. Mąkę przesiać z sodą, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i kakao, wymieszać.
Masło utrzeć na kremową masę, stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku cały czas miksując. Dodać mąkę na zmianę z wodą cały czas miksując. Dodać czekoladową masę, zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać szpatułką w masę. Ciasto piec w dwóch tortownicach o średnicy 22 cm (ja piekłam w 20 cm, dlatego jest dość wysokie, piekłam po kolei, bo mam jedną tortownicę) przez około 25-30 minut w temp. 180 stopni. Wyjąć z tortownicy i studzić na metalowej kratce.
Polewa:
– 1/4 szklanki śmietany 18%;
– 35 g czekolady gorzkiej;
– 35 g czekolady mlecznej;
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, wymieszać z podgrzaną śmietaną.
Dodatkowo:
– 300 ml śmietany 36 %;
– 200 g mascarpone;
– esencja waniliowa
– 1/2 puszki moreli;
– 1/3 słoiczka konfitur wiśniowych
Schłodzoną kremówkę ubić z mascarpone, pod koniec ubijania dodać esencje waniliową, można dodać 16 g cukru waniliowego.
Pierwszy blat ułożyć, polać 4-5 łyżkami soku z moreli, posmarować konfiturą wiśniową, wyłożyć bitą śmietanę i posypać drobno pokrojonymi morelami. Przykryć drugim blatem, posmarować polewą i ozdobić keksami śmietany.
Polecam, bo PYSZNY! Smacznego
[cookd]
Komentarzy: 8
Marta napisał(a):
13 lut 2015
Gratuluję! Ciasto musiało być pyszne
Aga napisał(a):
14 lut 2015
Dziękuję Było pyszne!
kulinarny blog samanthy napisał(a):
4 lut 2015
Gratuluję i życzę wiele sukcesów w blogowaniu. Ciasto zachwycające i bardzo apetyczne. Pozdrawiam serdecznie
Aga napisał(a):
6 lut 2015
Dziękuję ślicznie, również pozdrawiam!
gin napisał(a):
2 lut 2015
Gratulacje! I mnóstwa inspiracji i zapału na kolejne lata blogowania życzę
Ciacho wygląda diabelnie pysznie
Aga napisał(a):
4 lut 2015
Dziękuję bardzo
Sosna napisał(a):
2 lut 2015
Niezłe ciacho. Gratulacje! 😀
Aga napisał(a):
4 lut 2015
Dziękuję!