Dawno mnie nie było, natłok obowiązków. Czasami mam tak, że zobaczę jakiś wypiek i chodzi za mną dopóki go nie upiekę. Tak było tym razem, zobaczyłam, słyszałam, że ciasto drożdżowe na oleju jest inne, bardziej mokre, dużo w tym prawdy. Napakowałam do niego śliwek, bo znalazłam pyszne i nie mogłam się im oprzeć. Śliwki nadały ciastu wyjątkowego smaku. Przepis jest wyjątkowo łatwy, jedynie jest dość długi czas oczekiwania aż ciasto wyrośnie, ale przecież nie stoi się przy nim, można w tym czasie zrobić wiele innych rzeczy. Przepis zaczerpnięty od pieczarkimysi. Polecam!
Składniki (blacha 25×30 cm):
- Ciasto:
– 75 g świeżych drożdży
– 3/4 szklanki cukru
– 4 jajka
– 3/4 szklanki oleju
– niepełna 1/2 szklanka mleka
– 3 szklanki mąki pszennej
- Kruszonka:
– 100 g mąki
– 50 g masło
– 50 g cukru
- Dodatkowo:
– około 20 śliwek
– cukier wanilinowy
– cynamon
Wykonanie:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Do niemetalowej miski wkruszyć drożdże, drożdże zasypać cukrem. Na to wlać roztrzepane jajka, olej, mleko i mąkę. Nie mieszać, miskę przykryć ręcznikiem na 3-4 godziny w ciepłym miejscu.
Po tym czasie wymieszać składniki w misce drewnianą lub plastikową łyżką, tak aby ciasto było gładkie, bez grudek.
Przygotować kruszonkę. W misce połączyć składniki formować palcami grudki ciasta
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Na wierzchu poukładać ulubione owoce. Posypać wierzch cynamonem oraz cukrem wanilinowym, posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w 180oC około 45 – 50 minut (do suchego patyczka i złotego koloru wierzchu ciasta).
Smacznego!
Komentarzy: 4
Samantha napisał(a):
12 sie 2013
Nie robiłam wprawdzie na oleju drożdżowego ciasta, ale wygląda niezwykle pysznie. Wypróbuję koniecznie ! Serdecznie pozdrawiam
Aga napisał(a):
12 sie 2013
Polecam, bo jak na ciasto drożdżowe dłużej jest wilgotne i świeże! Pozdrawiam
Marta napisał(a):
2 sie 2013
Uwielbiam ciasta na oleju, długo trzymają świeżość i nie są za suche
Aga napisał(a):
2 sie 2013
To prawda wyjątkowo smaczne