Sprawianie radości bliskim sprawia mi ogromną radość, chwilę kiedy mogę o nich dbać i przyrządzić im coś smacznego. Lubię, gdy są dni, podczas których mam więcej czasu rano i mogę upiec bułki. Zapach unoszący się w domu w trakcie pieczenia jest wyjątkowy, a radość domowników z takich bułek jest ogromna. Ciepłe bułeczki prosto z piekarnika stawiają na nogi nawet największych śpiochów. W domu nasza mała córeczka budzi nas dość wcześnie i od rana nie mam czasu na zagniatanie ciasta oraz wyrabianie, dlatego przygotowanie ciasta na bułki wieczorem jest na prawdę wygodne, a mi sprawia wiele radości. Kiedyś piekłam pszenny chleb nocny i często do niego wracam, dlatego postanowiłam upiec te bułki. Moja inspiracja klik.
Składniki:
-
3 szklanki mąki pszennej typ 650 (szklanka – 250 ml)
-
1 łyżka mąki ziemniaczanej
-
1 łyżka cukru
-
40 g drożdży
-
½ szklanki wody
-
½ szklanki mleka
-
1 łyżeczka soli
-
1/3 szklanki oleju
Dodatkowo:
-
do posmarowania: 1 jajko i mleko
-
do posypania: sezam, mak
Wieczorem:
Mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiać do miski. W małej miseczce lub filiżance rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Poczekać, aż się rozpuszczą (jeżeli nie mogą „ruszyć”, to można im pomóc rozgniatając je i mieszając łyżeczką). Do mąki dodać łyżeczkę soli, mleko, wodę, olej i rozpuszczone drożdże. Wszystko wymieszać łyżką, aż do połączenia się składników. Następnie ciasto przełożyć na blat posypany mąką i zagnieść przez około 5 minut (gdy się klei do rąk, podsypać jeszcze mąką). Przykryć miską i zostawić na następne 5 minut. Po odpoczynku, wyrobić jeszcze przez około 3 minuty. Wyrobione ciasto włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Powinno dużo urosnąć.
Rano:
Ciasto wyłożyć na blat i podzielić na około 12 części. Uformować bułki w dowolnych kształtach i ułożyć je na blaszce. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i posypać sezamem, makiem lub siemieniem.
Piec w temperaturze 220ºC, przez około 20 – 25 minut. Studzić na kratce.
Smacznego:-)
Komentarzy: 8
ugotujmyto.pl napisał(a):
26 lis 2013
Uwielbiam domowe pieczywo :)! Ale na zdjęciu najbardziej wzruszająca jest ta mała rączka…:)! Pozdrawiam :)!
Aga napisał(a):
27 lis 2013
Ja też jestem zwolennikiem domowego pieczywa, a mała rączka pomaga konsumować to, co uda mi się stworzyć Pozdrawiam
Marta napisał(a):
13 lis 2013
Wyglądają przepysznie, smaczniej niż ze sklepu! jak uzyskać takie piękne kształty? muszę wypróbować
Aga napisał(a):
13 lis 2013
Wystarczy zrobić supełek i zawinąć końce jeden nad, drugi pod Dziękuję
omlet francuski napisał(a):
3 lis 2013
Właśnie zrobiłam – pycha! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)
Aga napisał(a):
3 lis 2013
Bardzo się cieszę! Pozdrawiam
kulinarny blog samanthy napisał(a):
1 lis 2013
Wspaniałe bułeczki, na sniadanie to rozkosz dla podniebienia
Aga napisał(a):
1 lis 2013
To prawda