Zbliża się Wielkanoc wielkimi krokami i powoli można poczuć ten klimat świąteczny. Mi te święta kojarzą się przede wszystkim z babami, mazurkami, oczywiście jajkami i białą kiełbasą. Zastanawiałam się nad alternatywą smażenia tradycyjnej surowej białej i tak natknęłam się na ten przepis. Przyznam, że pomysł niezwykle ciekawy a smak inny od wszystkiego co dotychczas jadłam. Smak białej jest wyczuwalny, a pozostałe składniki idealnie się komponują. Po lekkich modyfikacjach wyszło idealnie pod nasz smak. Ponadto proziaki, czyli chlebki na sodzie, smażone na patelni pasują tutaj idealnie.
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 1 łyżka soli
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 250 ml zsiadłego mleka albo maślanki
- 1 łyżka cukru
Mąkę wymieszałam z sodą, solą, cukrem, powoli wlewałam maślankę i wyrobiłam gładkie, niezbyt twarde ciasto. (Gdyby Wasze się lepiło, możecie dodać mąki). Ciasto kroiłam na kawałki i rozwałkowałam na niezbyt grube, owalne placki (ok. 15 cm długości). Kładłam je na średnio gorącą patelnię i smażyłam po kilka minut z każdej strony, uważając, by ich nie przypalić. Można delikatnie podlewać je olejem, jeśli patelnia zacznie dymić. Myślę, że można rozwałkować ciasto na nieco grubsze placki, ale trzeba je odpowiednio dłużej smażyć, więc chyba bez dodatku tłuszczu się nie obejdzie. Można je oczywiście upiec w piekarniku albo bezpośrednio na kuchennej blasze, ale kto teraz taką jeszcze posiada…
Komentarzy: 5
Marta napisał(a):
18 mar 2013
Piękne zdjęcie!
Aga napisał(a):
18 mar 2013
Dziękuję, ale wiem, że wiele się muszę jeszcze nauczyć
Samantha napisał(a):
13 mar 2013
Zawsze można eksperymentować, tym bardziej , że wygląda bardzo smakowicie !
Kulinarny Zenit napisał(a):
12 mar 2013
Super propozycja Fajnie wykominowane, lubię jak ktoś eksperymentuje w kuchni!
Aga napisał(a):
12 mar 2013
Dziękuję Pozdrawiam!