Jak Wielkanoc, to koniecznie babka, klika dni temu przedstawiałam Wam przepis na babeczki gruszkowe, które bardzo smakowały dzieciom i nadają się zarówno do koszyczka, na prezent, jak i na małą przekąskę. Dzisiaj chciałabym Wam pokazać przepis na babkę twarogową. Babki mają to w sobie, że przeważnie są suche, a ta jest inna, dzięki dodatkowi sera oraz oleju dłużej zachowuje świeżość i jest wilgotna. Ze smakiem ją zajadamy. Jak już pewnie zauważyliście, nie jestem artystką jeżeli chodzi o kompozycję, czy przyozdabianie ciast. Tą babkę postanowiłam polukrować lukrem na bazie cukru pudru i soku z cytryny i przyozdobić małymi kolorowymi perełkami, które podbiły serce dzieci. Lukier na bazie soku z cytryny idealnie przełamuje słodycz ciasta, dzięki czemu ciasto nie jest ciężkie. Można się nim zajadać.

babka twarogowa na oleju

Składniki:

– 4 jajka;

– szklanka oleju rzepakowego;

– 250 twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego;

– 0,5 szklanki cukru;

– opakowanie cukru wanilinowego;

– 200 g mąki pszennej;

– 100 g mąki ziemniaczanej;

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Jajka ubić z cukrami na puszystą masę, dodać olej i zmiksować. Zmielony twaróg dodać do masy jajecznej i zmiksować. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i miksować do połączenia składników. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, przełożyć masę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 50-60 minut.

Proste i pyszne :) Smacznego :)

babka

babka twarogowa