Jak Wielkanoc, to koniecznie babka, klika dni temu przedstawiałam Wam przepis na babeczki gruszkowe, które bardzo smakowały dzieciom i nadają się zarówno do koszyczka, na prezent, jak i na małą przekąskę. Dzisiaj chciałabym Wam pokazać przepis na babkę twarogową. Babki mają to w sobie, że przeważnie są suche, a ta jest inna, dzięki dodatkowi sera oraz oleju dłużej zachowuje świeżość i jest wilgotna. Ze smakiem ją zajadamy. Jak już pewnie zauważyliście, nie jestem artystką jeżeli chodzi o kompozycję, czy przyozdabianie ciast. Tą babkę postanowiłam polukrować lukrem na bazie cukru pudru i soku z cytryny i przyozdobić małymi kolorowymi perełkami, które podbiły serce dzieci. Lukier na bazie soku z cytryny idealnie przełamuje słodycz ciasta, dzięki czemu ciasto nie jest ciężkie. Można się nim zajadać.
Składniki:
– 4 jajka;
– szklanka oleju rzepakowego;
– 250 twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego;
– 0,5 szklanki cukru;
– opakowanie cukru wanilinowego;
– 200 g mąki pszennej;
– 100 g mąki ziemniaczanej;
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrami na puszystą masę, dodać olej i zmiksować. Zmielony twaróg dodać do masy jajecznej i zmiksować. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i miksować do połączenia składników. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, przełożyć masę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 50-60 minut.
Proste i pyszne Smacznego
Komentarzy: 12
lena napisał(a):
31 mar 2015
Czy to jest porcja na małą czy dużą farmę babki?
Aga napisał(a):
31 mar 2015
Jest to porcja na dużą formę babki, taka około 2-2,5l. Pozdrawiam
ugotujmyto.pl napisał(a):
6 cze 2014
Ja robiłam babkę na serku kremowym i była obłędna… Twoja właśnie tak wygląda więc zapisuje przepis do wypróbowania
Aga napisał(a):
6 cze 2014
Polecam i dziękuję za miłe słowa
dżemdżus napisał(a):
3 maja 2014
Ja też w tym roku robiłam babke twarogową, ale moja nie wyszła taka śliczna jak Twoja. Była dobra nawet bardzo ale niestety nie urodziwa.
Aga napisał(a):
6 maja 2014
Babka twarogowa jest pyszna, wilgotna. Dziękuję za miłe słowa
Marta napisał(a):
24 kw. 2014
Dodatek oleju do ciasta zawsze się sprawdza
Aga napisał(a):
25 kw. 2014
Dokładnie
kulinarny blog samanthy napisał(a):
19 kw. 2014
Przepiękna i bardzo smaczna, na Wielkanoc idealna ! Zdrowych i radosnych Swiąt Wielkiej Nocy
Aga napisał(a):
23 kw. 2014
Dziękuję bardzo
Ania napisał(a):
19 kw. 2014
Baba jak malowana
Lubię ciasta z dodatkiem oleju bo zawsze wychodzą wilgotne.
Pozdrawiam
Ania
Aga napisał(a):
23 kw. 2014
Ja też lubię ciasta na oleju, gdyż są dłużej świeże i wilgotne Pozdrawiam ciepło!