Błyskawiczne w przygotowaniu, wymieszać składniki, rozgrzać tłuszcz i można smażyć. Pączki na serku homogenizowanym są idealne dla osób, którym brakuje czasu na przygotowanie pączków drożdżowych. Takie zwykłe pączki muszą wyrastać, trzeba czekać, a te tego nie wymagają, bo nie są na drożdżach. Za mną już chodziły takie pączki dawno, spróbowałam kiedyś ich w jednej z „sieciówek” i chciałam właśnie upiec takie wilgotne pączki. Te właśnie takie są, takie jakie sobie wymyśliłam, takie jakie chciałam zjeść. Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc trzeba zarzucić dietetyczne potrawy i smażyć smakołyki :) Mam to szczęście, że moi domownicy z ochotą próbują nowych smaków, a może nie mają wyjścia, ale tymi pączkami są zachwyceni!

Przy okazji zapraszam Was do wypróbowania przepisu i podzieleniem się efektami

[cookd]

pączki

Składniki:

– 400 g serka homogenizowanego waniliowego;

– 2 szklanki mąki pszennej;

– 4 jajka;

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia;

– 1 łyżka cukru pudru;

– szczypta soli;

– 50 ml wódki;

– cukier puder do posypania;

– tłuszcz do smażenia (ja używam smalcu i oleju)

Wykonanie:

Serek zmiksować z jajkami, cukrem i solą, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wódkę. Wszystko zmiksować.

Tłuszcz rozgrzać w rondlu do temp. 170 stopni. Za pomocą dwóch łyżeczek formować kulki, wrzucać na rozgrzany olej, smażyć do złotego koloru z obu stron. Wyciągnąć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze.

Smacznego :)

Konkurs Cook'd

pączki na serku

Zuzia i pączki

Iga i pączki

Karnawałowe Słodkości!