Ochota na smażony makaron naszła mnie podczas spaceru z córeczką. W sumie nigdy czegoś takiego nie jadłam, ale lubię makaron, lubię warzywa i lubię mięso, więc postanowiłam przyrządzić go zgodnie z własnymi upodobaniami i oczywiście zgodnie ze smakiem domowników. Wszystkie warzywa kroiłam sama, nie używałam mrożonych warzyw, dzięki czemu danie zyskało na smaku i aromat był na prawdę zaskakujący. Do tego dania dałam dwa rodzaje mięsa, czego właściwie nigdy nie robię, pomieszałam drób z wieprzowiną. Delikatność piersi kurczaka i wyrazistość szynki wieprzowej idealnie się komponowały. To danie można nazwać takim „śmieciuchem” modyfikować je na wiele sposobów i wrzucać to co mamy pod ręką w lodówce. Efekt był pyszny i wszyscy zajadali się ze smakiem
Składniki:
– 200 g makaronu ryżowego
– 20 dag szynki wieprzowej;
– 1 mała pojedyncza pierś kurczaka;
– 3/4 czerwonej papryki;
– 1/2 żółtej papryki;
– mała garść suszonych grzybów mun;
– pół puszki pędów bambusa;
– 2 ząbki czosnku;
– 1 duża cebula;
– 1 duża marchewka;
– pół puszki zielonego groszku;
– szczypiorek do posypania;
– 2 łyżki sosu sojowego, przyprawa pięciu smaków, sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso pokroić w wąskie paseczki, doprawić sosem sojowym, przyprawą pięciu smaków i odstawić na 1/2 godziny.
Czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w kostkę. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić czosnek, zaraz po tym cebulę, gdy się ładnie zrumienią dodać mięso, wszystko dobrze podsmażyć.
Grzyby namoczyć w gorącej wodzie 15 minut, aż dobrze napęcznieją i będą miękkie, pokroić w wąskie paseczki. Papryki, marchew pokroić w słupki. Gdy mięso się zrumieni dodać grzyby, paprykę, pędy bambusa oraz marchew. Wszystko smażyć, aż warzywa będą pół miękkie, dodać makaron i podsmażyć. Podlać wodą. Pod goniec gotowania dodać groszek, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Podawać w miseczkach posypane szczypiorkiem.
Smacznego
[cookd]
Komentarzy: 8
kulinarny blog samanthy napisał(a):
26 sty 2015
Pięknie podany ! Szybko i smacznie
Aga napisał(a):
31 sty 2015
Marta napisał(a):
21 sty 2015
Takie dania są najlepsze
Aga napisał(a):
22 sty 2015
To prawda, szybko i smacznie:)
Beecia napisał(a):
17 sty 2015
Taki misz masz, ale może być przepyszny Ciekawy pomysł z wymieszaniem dwóch rodzajów mięsa – tego jeszcze nie robiłam.
Aga napisał(a):
18 sty 2015
Polecam do wypróbowania, danie na prawdę pyszne
Malwinka napisał(a):
16 sty 2015
Moje smaki
Aga napisał(a):
17 sty 2015
Ja dopiero eksperymentuję i próbuję znaleźć swoje, ale to danie bardzo zachęciło mnie do tego