Ochota na smażony makaron naszła mnie podczas spaceru z córeczką. W sumie nigdy czegoś takiego nie jadłam, ale lubię makaron, lubię warzywa i lubię mięso, więc postanowiłam przyrządzić go zgodnie z własnymi upodobaniami i oczywiście zgodnie ze smakiem domowników. Wszystkie warzywa kroiłam sama, nie używałam mrożonych warzyw, dzięki czemu danie zyskało na smaku i aromat był na prawdę zaskakujący. Do tego dania dałam dwa rodzaje mięsa, czego właściwie nigdy nie robię, pomieszałam drób z wieprzowiną. Delikatność piersi kurczaka i wyrazistość szynki wieprzowej idealnie się komponowały. To danie można nazwać takim „śmieciuchem” modyfikować je na wiele sposobów i wrzucać to co mamy pod ręką w lodówce. Efekt był pyszny i wszyscy zajadali się ze smakiem :)

smażony makaron

Składniki:

– 200 g makaronu ryżowego

– 20 dag szynki wieprzowej;

– 1 mała pojedyncza pierś kurczaka;

– 3/4 czerwonej papryki;

– 1/2 żółtej papryki;

– mała garść suszonych grzybów mun;

– pół puszki pędów bambusa;

– 2 ząbki czosnku;

– 1 duża cebula;

– 1 duża marchewka;

– pół puszki zielonego groszku;

– szczypiorek do posypania;

– 2 łyżki sosu sojowego, przyprawa pięciu smaków, sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso pokroić w wąskie paseczki, doprawić sosem sojowym, przyprawą pięciu smaków i odstawić na 1/2 godziny.

Czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w kostkę. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić czosnek, zaraz po tym cebulę, gdy się ładnie zrumienią dodać mięso, wszystko dobrze podsmażyć.

Grzyby namoczyć w gorącej wodzie 15 minut, aż dobrze napęcznieją i będą miękkie, pokroić w wąskie paseczki. Papryki, marchew pokroić w słupki. Gdy mięso się zrumieni dodać grzyby, paprykę, pędy bambusa oraz marchew. Wszystko smażyć, aż warzywa będą pół miękkie, dodać makaron i podsmażyć. Podlać wodą. Pod goniec gotowania dodać groszek, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Podawać w miseczkach posypane szczypiorkiem.

Smacznego :)

[cookd]