Sobota kojarzy mi się z wypiekami drożdżowymi. Zapach drożdży, który uwielbiam, a później piekące się ciasto. Mamy sezon na owoce, więc dodatki są tylko kwestią gustu. Dzieci zachwyciły się w sklepie brzoskwiniami oraz truskawkami i pomyślałam, że może być to idealne połączenie właśnie dla lekkich drożdżówek. Wyszło pysznie, a wszyscy zajadali się nimi z ogromnym apetytem. Dodatek oleju do ciasta sprawia, że jest ono bardziej wilgotne i dłużej utrzymuje świeżość. Do tej pory kruszonkę robiłam tylko i wyłącznie na maśle, ale postanowiłam wypróbować zamiast masła olej. Efekt mnie zaskoczył, kruszonka była lekka jak piórko i bardzo krucha. Ciasto, w trakcie wyrabiania jest klejące, ale właśnie to gwarantuje, że drożdżówki są leciutkie i delikatne. Do samych drożdżówek nie dodajemy dużo cukru, ale brzoskwinie i truskawki wraz z kruszonką są idealnym uzupełnieniem całości. Drożdżowe ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem, uwielbiałam jak Mama je robiła i zawsze próbowałam je jeszcze gorące. Oczywiście i tym razem nie było inaczej, zarówno ja jak i dzieci wypatrywaliśmy kiedy będzie można wyjeść bułeczki. Olej rzepakowy, który użyłam zarówno do drożdżówek jak i kruszonki jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego warto go używać w codziennej kuchni, bo kwasy omega-3 zwiększają odporność organizmu, poprawiają nastrój i pomagają zachować młodość
Składniki:
- ciasto:
– 3 szklanki mąki + 2 łyżki
– 1/3 szklanki oleju rzepakowego;
– 1 jajko;
– 4 łyżki cukru;
– 25 g świeżych drożdży;
– szklanka ciepłego mleka;
– szczypta soli;
– 1 łyżka cukru wanilinowego
- kruszonka:
– 1/2 szklanki mąki;
– 1/2 szklanki cukru pudru;
– 1/4 szklanki oleju rzepakowego;
- dodatkowo:
– 3-4 brzoskwinie pokrojone w kostkę (nie trzeba obierać ze skórki)
– garść truskawek pokrojonych w kostkę
– cukier puder do posypania
Wykonanie:
2 łyżki mąki, cukier wsypać do miski, zalać ciepłym mlekiem, dodać olej i wkruszyć drożdże. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać przesianą mąkę, sól i cukier wanilinowy i jajko. Zagnieść kulę, odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Składniki na kruszonkę wymieszać.
Truskawki wymieszać z brzoskwiniami.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdy kawałek formować w kulę, rozpłaszczyć dłonią. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ponownie rozpłaszczyć środek dłonią, nakładać porcję owoców i kruszonki
Piec w temp. 200 stopni około 15 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Komentarzy: 32
Gabi napisał(a):
15 lis 2014
Super drożdżówki Niechcący wyszły mi wegańskie: córeczka jest na diecie bezmlecznej, więc dałam mleko ryżowe a o jajku zapomniałam. Pomimo tego ciasto jest niesamowicie delikatne i puchate. Przepyszne
Aga napisał(a):
16 lis 2014
Cieszę się bardzo, że smakowały! Pozdrawiam ciepło
olkapolka napisał(a):
16 lip 2014
A z budyniem wyjdą?
Aga napisał(a):
16 lip 2014
Na pewno wyjdą, ale myślę, że budyń trzeba ugotować troszkę bardziej gęsty. Bułeczki są bardzo lekkie. Pozdrawiam
olkapolka napisał(a):
16 lip 2014
Wlasnie zzrobiłam z nektarynki i domowym dżemem wiśniowym. Pycha
Aga napisał(a):
16 lip 2014
Bardzo się cieszę, że smakują!
EWA napisał(a):
11 lip 2014
Wyszły super pulchniutkie, przed pieczeniem posmarowałam mlekiem i zamiast owoców dałam konfiturę z jagód i wyszły pyszne jagodzianki! Polecam i dziękuję za super łatwy przepis. EWA
Aga napisał(a):
14 lip 2014
Cieszę się, że smakowały! Pozdrawiam ciepło!
Marta napisał(a):
26 cze 2014
Najlepsze połączenie
Aga napisał(a):
26 cze 2014
Diana Hołod napisał(a):
26 cze 2014
Wyglądają świetnie, zainspirowałam się i kupiłam drożdże na spacerze z córą, będziemy piec w wersji z rabarbarem.
Aga napisał(a):
26 cze 2014
Mam nadzieję, że zasmakują! Proszę daj znać
ugotujmyto.pl napisał(a):
18 cze 2014
Wspaniałe! Też uwielbiam wszelkie drożdżowe wypieki! Pozdrawiam
Aga napisał(a):
18 cze 2014
Dziękuję! Pozdrawiam
wenus-lifestyle napisał(a):
12 cze 2014
Ale one rewelacyjnie wyglądają. Pewnie tak też smakują 😉
Aga napisał(a):
14 cze 2014
Dziękuję Przyznam szczerze, że to moje ulubione drożdżówki, leciutkie i wypełnione owocami
dżemdżus napisał(a):
12 cze 2014
A ja właśnie zajadam placki maślankowe wg Twojego przepisu (placki jogurtowe) pychotka
Aga napisał(a):
12 cze 2014
Cieszę się, że smakują:)
dżemdżus napisał(a):
10 cze 2014
Bardzo fajne i niezwykle urodziwe drożdżówki
Aga napisał(a):
12 cze 2014
Dziękuję
kulinarny blog samanthy napisał(a):
10 cze 2014
Przepyszne bułeczki, aż miło sięgnąć po jedną
Aga napisał(a):
10 cze 2014
Polecam, bo na prawdę smaczne!
Sosna napisał(a):
9 cze 2014
Pyszne, aromatyczne i owocowe, mniam!
Aga napisał(a):
9 cze 2014
Poezja Smaku napisał(a):
9 cze 2014
Wyglądają świetnie
Aga napisał(a):
9 cze 2014
Dziękuję
Ola in the kitchen napisał(a):
8 cze 2014
Wyszły perfekcyjnie 😀 narobiłaś mi apetytu, dobrze że tak późno bo jeszcze poszła bym piec 😀
Aga napisał(a):
8 cze 2014
Dziękuję Polecam do wypróbowania, bo są lekkie i pyszne:)
Ania napisał(a):
8 cze 2014
Niezwykle urocze drożdżówki coraz częściej zamieniam masło na olej rzepakowy, jest zdrowszy, a wypieki wychodzą bardziej wilgotne
Pozdrawiam
Ania
Aga napisał(a):
8 cze 2014
Dziękuję za miłe słowa, ja też używam częściej olej rzepakowy, poza atutami, które wymieniłaś jeszcze jest dodatkowy, cena Pozdrawiam ciepło!
Magda C. napisał(a):
8 cze 2014
Piękne drożdżówki!
Aga napisał(a):
8 cze 2014
Dziękuję