Zapach pieczonych jabłek z dodatkiem wanilii i cynamonu, czy można wymarzyć sobie coś lepszego w szare, jesienne, sobotnie popołudnie. Jabłecznik w połączeniu z dobrą kawą i miłym towarzystwem otaczających osób jest wyjątkowy. Ja jestem zwolennikiem jabłek, dzieci również je uwielbiają w każdej postaci. Lubię piec, lubię jak dom pachnie domowym ciastem, wiem wtedy, że jestem u siebie, a w kawałku takiego ciasta mogę przekazać uczucia swoim bliskim. Nasza najmłodsza pociecha uwielbia towarzyszyć mi w kuchni i pewnie jak troszkę podrośnie będzie aktywnie uczestniczyć w pomaganiu przy przyrządzaniu jedzenia. Ostatnio ciągle brakuje mi na wszystko czasu, a ten jabłecznik robi się błyskawicznie. Zagniatamy ciasto, obieramy jabłka, kroimy je na ćwiartki i po chwili wyciągamy z piekarnika pyszne aromatyczne ciasto, idealne na szare dni.

Jabłecznik

Składniki:

  • ciasto:

– 0,5 kg mąki pszennej;

– 4 łyżeczki proszku do pieczenia;

– 100 g cukru;

– 3 łyżeczki cukru wanilinowego;

– 200 g masła;

– 2 jajka

  • nadzienie:

– 1 kg jabłek;

– 1,5 łyżeczki cynamonu;

– 2 łyżki cukru wanilinowego;

– cukier puder do posypania;

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski. Dosypać cukry i wymieszać. Zrobić dołek, wbić jajka, rozmieszać widelcem. Schłodzone masło pokroić, dodać do ciasta i posiekać nożem. Zagnieść na gładką kulę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min.

Jabłka obrać, wyjąć gwiazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części. Wyłożyć spód i boki tortownicy, lub formy do tarty. Ułożyć jabłka, posypać cynamonem i cukrem wanilinowym. Od drugiej część ciasta oderwać kawałek na listki. Ciasto rozwałkować i przenieść na formę. Docisnąć i wyrównać brzegi, tak, żeby zamknąć szczelnie jabłka. Z pozostałego ciasta zrobić listki. Piec w temp. 200 stopni przez 10 minut, zmniejszyć temp. do 190 stopni i piec około 50 minut. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)Jabłko