Pierwszy raz jadłam to danie namówiona przez P. na zlocie motocyklowym. Nie wiem dlaczego wcześniej go nie próbowałam, bo wtedy zachwycił mnie smakiem. Lekko ostre z dużymi kawałkami mięsa. Po prostu pyszna sycąca zupa. Dużo czasu zajęło mi dojście do przepisu, który trafiłby idealnie w nasz wspólny gust, ale udało się. Strogonow kojarzy mi się przede wszystkim z oczekiwaniem i z wieczornym jedzeniem po podróży. Gdy nie mamy pomysłu na obiad i postanawiam go ugotować wszyscy są zadowoleni. Wbrew pozorom danie jest dość proste, lecz lekko czasochłonne. Polecam, bo pyszne!
Składniki:
– 70 dag łopatki wieprzowej;
– 0,5 kg pieczarek;
– 3 ogórki konserwowe;
– 1 czerwona papryka;
– mała łyżeczka mąki;
– 1 duża cebula;
– 3/4 małego słoika koncentratu pomidorowego;
– 1 łyżka ostrej musztardy;
– 1 mała śmietana 12%;
– sól, pieprz, mielona słodka papryka, mielona ostra papryka;
Wykonanie:
Mięso pokroić w kawałki, podsmażyć. Zalać gorącą wodą do przykrycia mięsa. Dusić, aż mięso zmięknie.
Pieczarki, paprykę i cebulę pokroić, podsmażyć i dodać z obranymi i pokrojonymi w kostkę ogórkami do mięsa.
Mąkę rozrobić w niedużej ilości zimnej wody i dodać do garnka. Dodać musztardę, koncentrat pomidorowy, w razie potrzeby dodać wrzącej wody. Doprawić solą, pieprzem i paprykami do smaku.
Zaprawić śmietaną.
Smacznego
Komentarzy: 8
Karolina napisał(a):
26 sie 2015
Na ile to porcji ?
Aga napisał(a):
26 sie 2015
6 dużych porcji
honorata napisał(a):
25 cze 2015
pyszne dzisiaj robiłam polecam
Aga napisał(a):
25 cze 2015
Bardzo się cieszę, że smakuje!
Marta napisał(a):
26 sie 2013
Uwielbiam, najlepszy z kluseczkami
Aga napisał(a):
26 sie 2013
Z kluseczkami jeszcze nie jadłam, koniecznie muszę wypróbować!
Samantha napisał(a):
26 sie 2013
Ja też jestem smakoszem tej potrawy, przepyszne danie
Aga napisał(a):
26 sie 2013