Eksperymentów ze szparagami jak obiecałam ciąg dalszy. Powiem szczerze, że nie do końca wiedziałam jaki efekt chcę uzyskać. Kupiłam pęczek białych szparagów i postanowiłam przyrządzić zupę. Ku mojemu zaskoczeniu efekt był pyszny a wszyscy domownicy włącznie z najmłodszą zajadali się ze smakiem. Coraz bardziej dochodzę do wniosku, że warto eksperymentować w kuchni i poszerzać swoje horyzonty!
Chciałam wszystkim podziękować za wzięcie udziału w konkursie. Wybór najciekawszych odpowiedzi był na prawdę trudny, ale po konsultacjach podjęłam decyzję!
1 miejsce Andrzej
2 miejsce Aleksandra
3 miejsce Justyna
Wszystkim bardzo serdecznie gratuluję i w najbliższym czasie skontaktuję się mailowo!
Składniki:
– korpus i skrzydełko kurczaka;
– 0,5 kg ziemniaków;
– pęczek białych szparagów;
– marchewka;
– cebula
– kawałek selera, 2 pietruszki;
– por;
– 1/4 szklanki śmietany 30%
– sól, pieprz, 7 kulek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, szczypta lubczyku
Wykonanie:
Korpus i skrzydełko oczyścić, zalać 2,5 litra zimnej wody,dodać sól, zagotować. Oczyścić z szumowin. Cebulę posiekać, zeszklić na maśle, dodać do wywaru. Marchewkę, seler, pietruszkę pokroić w kostkę dodać do zupy wraz z przyprawami. Dodać por. Gotować do miękkości. Szparagi obrać, pokroić w kawałki i gotować aż zmiękną. Gotowanie szparagów do miękkości zajęło około 30 minut.
Zabielić śmietaną.
Smacznego
Komentarzy: 7
Samantha napisał(a):
21 cze 2013
Uwielbiam zupę szparagową, także z chęcią się poczęstuje ! Serdecznie pozdrawiam
Aga napisał(a):
21 cze 2013
Proszę się częstować! Ja eksperymentuję ze szparagami i szukam swoich smaków pozdrawiam
Smakosz napisał(a):
18 cze 2013
Fuj!
Aga napisał(a):
18 cze 2013
Oczywiście każdy ma swój gust.
Andrzej napisał(a):
17 cze 2013
Serdecznie dziękuję i na kod z utęsknieniem oczekuje .
Marta napisał(a):
16 cze 2013
Pysznie wygląda
Aga napisał(a):
17 cze 2013
Dziękuję!