Bardzo lubię drożdżowe wypieki. Najchętniej zjadam je jeszcze gorąco, chociaż wiem, że to nie zdrowe. Drożdżowe ciasto poza czekaniem przygotowuje się błyskawicznie i bardzo rzadko kiedy się nie udaje. Chciałam przygotować wersję taką, żeby można było łatwo wziąć w rękę, czy to w domu, czy dla dzieci do szkoły. Ciasto wyszło łatwe do formowania i niezwykle lekkie jak na drożdżowe. Dzieciom bardzo smakowało. Ja użyłam mrożonych malin, nie rozmrażałam ich wcześniej i sok z nich rozlał się na bułeczki, ale kwaskowaty smak przełamywał doskonale słodycz bułek, budyniu i kruszonki.
Składniki:
- Ciasto drożdżowe:
– 4 dag drożdży;
– 8 łyżek cukru;
– 0,5 kg mąki;
– 250 ml ciepłego mleka;
– 1 jajko;
– 10 dag masła;
– 1 opakowanie cukru wanilinowego;
Drożdże utrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i 50 ml mleka, odstawić zaczyn do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiać do miski z szczyptą soli. Dodać pozostały cukier, jajko oraz wyrośnięty zaczyn. Na koniec wlej mleko oraz 7 dag rozpuszczonego i schłodzonego masła.
Z przygotowanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokątny blat. Polej resztą masła, posyp cukrem wanilinowym, zwiń wzdłuż dłuższego boku w roladę, pokrój na plasterki, ślimaczki. 16-18 sztuk. Ułóż na blasze, odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
- Budyń:
– 1 opakowanie budyniu waniliowego;
– 300 ml mleka;
– 2 łyżki cukru;
Z podanych składników ugotować budyń
- Kruszonka:
-100 g masła, w temperaturze pokojowej lub bardziej miękkiego
– 100 g białego cukru
– 3 łyżki brązowego cukru
– 100 g mąki pszennej
– 2 łyżki kakao
Palcami rozgnieść kruszonkę. jakby była zbyt rzadka można dodać więcej mąki.
- Dodatkowo:
– 2 garści malin
Wykonanie:
Na każdym ślimaczku układać porcję budyniu, kilka malin i posypać kruszonką.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Komentarzy: 4
Samantha napisał(a):
6 cze 2013
Takie pyszne smaki i tak wybornie wyglądają, że poczęstuję się ! Pozdrawiam
Aga napisał(a):
7 cze 2013
Proszę jeść do woli!
Marta napisał(a):
3 cze 2013
Pycha!
Aga napisał(a):
5 cze 2013