Kompoty domowej roboty są lepsze, inne niż wszystko, a ich smak jest zaskakujący co można wyczarować z owoców. Kompot z rabarbaru jest lekko kwaśny i dobrze gasi pragnienie a do tego jest baardzo smaczny i błyskawiczny w przygotowaniu. Jeżeli nie lubicie kawałków rabarbaru to możecie go przecedzić przez sitko, ale mi one nie przeszkadzają, a wręcz lubię je wyjadać.

Kompot z rabarbaru

Składniki:

– 0,75 kg rabarbaru;

– 1,5 litra zimnej wody;

– 10 łyżeczek cukru;

– 2 łyżeczki cukru wanilinowego;

– 3 goździki;

Wykonanie:

Rabarbar umyć, oczyścić, pokroić w kawałki, zasypać cukrem i odstawić na godzinę. Po tym czasie zalać wodą dodać cukier wanilinowy i goździki. Gotować na małym ogniu do miękkości.

Proste a jakie smaczne :)