Szukałam idealnego przepisu na babkę piaskową. Nie przepadam za suchymi ciastami, które trzeba popijać dużą ilością herbaty, czy kawy. Przeglądałam stary zeszyt z przepisami mojej Mamy i tak natrafiłam na list od babci do Mamy a w nim przepis na tą babkę. Pomyślałam, że muszę wypróbować i jest super. Babka jest delikatna, puszysta i wilgotna. Po prostu jest pyszna. Jedynie co dostrzegam jak dla mnie jest troszkę za słodka, ale wiem, że ja często oceniam, że coś jest za słodkie, a większości takie smaki idealnie pasują. Myślę, że na zbliżające się święta jest to opcja idealna.
Składniki:
– 5 jajek;
– 1 szklanka cukru do wypieków;
– 1¾ szklanki mąki ziemniaczanej;
– 200 g masła lub margaryny;
– 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia;
– łyżeczka cukru wanilinowego, ekstrakt o ulubionym smaku lub otarta skórka cytryny
Wykonanie:
Całe jajka ubić na jasną puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do jaj z cukrem. Dodać ekstrakt. Wymieszać.
Masło roztopić i gdy zacznie wrzeć wlać do pozostałych składników. Wymieszać.
Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną.
Ciasto przelać do formy. Powinno stanowić 2/3 formy, żeby nie wylało się w trakcie pieczenia.
Piec w temperaturze 165 stopni około 50 minut. Wyjąc z piekarnika, jak lekko ostygnie wyjąc z formy i posypać cukrem pudrem, oblać lukrem lub inną ulubioną polewą.
Smacznego
Komentarzy: 16
Joanna napisał(a):
3 kw. 2015
Nie polecam, babka mi opadla chodz trzymalam ja w piekarniku.
Aga napisał(a):
4 kw. 2015
A czy wszystkie składniki miały temperaturę pokojową? Czy wszystkie suche składniki zostały przesiane? Czy nie za długo Pani miksowała babkę? Mieszam zawsze w jednym kierunku wszystko, nie otwieram piekarnika podczas pieczenia.Ja po upieczeniu wyjęłam z piekarnika, studziłam na kratce.
Jola55 napisał(a):
26 paź 2014
Piękna babka,taka puszysta! Nie wiem dlaczego, ale boję się robić z mąki ziemniaczanej,ponieważ już nie raz wyszedł mi zakalec.
Ale tę babkę, muszę zrobić,wygląda świetnie.
Aga napisał(a):
29 paź 2014
Dziękuję za miłe słowa, polecam do wypróbowania!
Gosia napisał(a):
2 kw. 2013
Dziękuję za odpowiedź. A czy powinnam ją wstawić do nagrzanego piekarnika? Tak zrobiłam, sama nie wiem dlaczego. Mam nadzieję, że smak wynagrodzi wygląd.
Aga napisał(a):
2 kw. 2013
Ja wstawiałam do nagrzanego. Mam nadzieję, ze będzie smakować. Proszę napisać
Gosia napisał(a):
2 kw. 2013
Moja babka pękła na całej długości podczas pieczenia:-( nie wygląda to dobrze. Co zrobić żeby tego w przyszłości uniknąć?
Aga napisał(a):
2 kw. 2013
Proszę spróbować najpierw piec w temperaturze 160 stopni przez pierwsze 30 minut a później zwiększyć do 170 stopni. Pozdrawiam
Borys napisał(a):
29 mar 2013
– 1¾ szklanki mąki ziemniaczanej;??? to ma być baba ziemniaczana, bez mąki pszennej ??? dziwna piaskowa…
Aga napisał(a):
29 mar 2013
Babka piaskowa może być na bazie samej mąki ziemniaczanej, bądź wymieszana z mąką pszenną. W smaku nie wychodzi dziwna, jest leciutka.
Marta napisał(a):
29 mar 2013
Na Święta obowiązkowo
Aga napisał(a):
29 mar 2013
Dokładnie… smak Świąt
Samantha napisał(a):
28 mar 2013
Bardzo smakowita ! Pozdrawiam
Aga napisał(a):
28 mar 2013
Dziękuję! Pozdrawiam
magma napisał(a):
26 mar 2013
pięknie wygląda:)
Aga napisał(a):
26 mar 2013
Dziękuję